Honda priprema unaprjeđenje motora za VN Belgije

honda f1 motor 2014

Honda priprema unaprjeđenje motora za VN Belgije

Uoči VN Mađarske pojavile su se informacije da Honda za VN Belgije priprema značajno povećanje snage F1 agregata koji pokreće McLarenov bolid. Prema tim informacijama Honda bi trebala povećati snagu za nekih 45 KS, ali prema posljednjim informacijama povećanje snage ipak će biti simbolično pa se barata sa brojkom od 15 KS.

Honda je imala velikih problema u dosadašnjem dijelu sezone po pitanju pouzdanosti i snage. Uz veliku sreću, tim McLaren Honde na posljednjoj utrci na Hungaroringu uspio je osvojiti značajniji broj bodova, više nego za sve ukupno od početka sezone. Naredne dvije utrke, legendarne Spa i Monza su tzv. “ubice motora” jer motore izlažu maksimalnim naporima, te zahtijevaju maksimalnu snagu, a Honda se ne može pohvaliti ni sa jednim segmentom. Honda bi za najavljeno poboljšanje motora trebala iskoristiti tri tokena, od sedam koje ima na raspolaganju.

Hondini inžinjeri se raduju zbog najavljenih poboljšanja, a jedan od njih je izjavio: “Oduševljeni smo što ćemo zahvaljujući nekim modifikacijama dobiti 15 KS. To je samo jedan od mnogih koraka koje imamo pred sobom prije nego što sustignemo Mercedes. Do kraja sezone ćemo iskoristiti ostala četiri tokena.”

Prema nepotvrđenim informacijama Hondini inžinjeri su radili na unaprjeđenju turbine i kompresora.

Vjeruje se da Honda i Renault imaju oko 100 konjskih snaga manje od trenutno dominantneMercedesove pogonske jedinice.

Kategorije: Formula 1