Honda objavila prvu sliku novog F1 V6 turbo motora – Razvoj kasni 3 mjeseca!

honda f1 motor 2014

Honda objavila prvu sliku novog F1 V6 turbo motora – Razvoj kasni 3 mjeseca!

Honda je objavila prvu zvaničnu fotografiju svog novog F1 V6 turbo agregata koji će se od naredne sezone naći u bolidima McLarena. Po slici rekli bi smo, motor ko motor, ali najzanimljiviji dio je turbo punjač. Poznato je da Mercedes koristi inovativni sistem gdje je turbo punjač podijelio u dva dijela.

Tako je kompresor odvojio od dijela kojeg pokreću ispušni plinovi te samim tim snizio temepraturu kompresovanog zraka. Na taj način smanjio je i veličinu hladnjaka zraka, te poboljšao aerodinamiku. Za razliku od Mercedesa, Ferrari i Renault koriste konvencionalni oblik turbo punjača, a prema objavljenoj slici Honda je također koristila “staro, tradicijonalno” rješenje.

U kojoj fazi je razvoj novog Hondinog motora, javnosti i nije baš poznato. No, prije nekoliko dana javile su se špekulacije prema kojim Honda ozbiljno kasni sa razvojem motora. Ova informacije svakako nije obradovala Fernanda Alonsa koji je glavni kandidat za vozačko mjesto u McLarenu 2015. godine, tačnije, njega prvenstveno Honda želi dovesti u buduću McLaren Honda ekipu.

Informaciju o Hondinim problemima objavio je talijanski Autosprint, a prema njihovom pisanju Honda u razvoju kasni tri mjeseca, u odnosu na plan razvoja. Prema navodima ovog talijanskog medija, Hondin motor troši previše goriva i nema baš impresivne performanse!

Zbog toga je Honda “upalila alarm” pa se angažuju svi dostupni stručnjaci iz ovog domena! Ovo je zaista frustrirajuće za Hondu obzirom da je imala na raspolaganju godinu dana više za razvoj motora u odnosu na Mercedes, Ferrari i Renault.

Kategorije: Formula 1