Honda ponovo u Formuli 1

Mclaren Honda nebo

Honda i McLaren ponovo u Formuli 1

Honda se definitivno vraća u Formulu 1, a jedino pitanje ostaje hoće li to biti 2014. ili 2015. godine. Prema informacijama kojim raspolaže njemački magazin Auto Motor und Sport, Honda se vraća u Formulu 1, ali kao dobavljač motora i to za ekipu McLare. Prema sadašnjoj situaciji gotovo je sigurno da će mclaren u bliskoj budućnosti prijeći na Hondine motore. Jedino pitanje je, hoće li to biti 2014. ili 2015. godine. Mclarenov dugogodišnji dobavljač motora Mercedes, zahtijeva jasnu odluku u sljedećih nekoliko dana da li će nastaviti saradnju, jer nije više tajna da McLaren pregovara sa Hondom. Tako tvrdi Michael Schmidt, dobro informiran urednik Auto Motor und Sporta.

Trenutni ugovor Mclarena i Mercedea ističe krajem 2015. godine, a u slučaju da se za 2014. odluče za Hondu, onda će to značiti raskidanje ugovora sa Mercedesom, što će Mercedesu poremetiti planove i financijsku konstrukciju. Auto Motor und Sport piše da Hondini inženjeri već neko vrijeme rade u McLarenovom tehnološkom centru (MTC) u Wokingu. Ono što se još Čeka jeste odluka Hondine Uprave o tačnom datumu povratka u Formulu 1.

Razvoj potpuno novog motora podrazumijeva ulaganje značajnih finansijskih sredstava, te cijeli tim inženjera i dizajnera uz potrebnu infrastrukturu. Ovakvi projekti planiraju se nekoliko godina unaprijed. Nakon što se BMW povukao iz Formule 1, tadašnje vodstvo Mclarena na čelu s Ron Dennisom, razmišljalo je o preuzimanju BMW-ove proizvodne linije za F1 motore. Plane je bio razviti vlastiti motor koji bi poslužio kao temelj i za supersportske cestovne automobile, ali zbog finansijske neopravdanosti odustalo se od tog projekta.

Gledajući kroz historiju Mclaren je imao tzv. zlatno doba upravo kada su koristili Hondine motore, pa se postavlja logično pitanje zašto se historija ne bi ponovila?

Kategorije: Formula 1