Mercedes predstavio W03

Formula 1

Mercedes predstavio W03

Prije početka drugog ciklusa testiranja koja startaju u Barceloni za sezonu 2012, Mercedes GP je predstavio novi bolid pod oznakom W03.

Mercedes W03 prošle sedmice je vidio svjetlo dana na stazi Silverstone, gdje je napravio nekoliko probnih krugova, da bi nakon toga W03 bio prebačen u Barcelonu gdje je jučer iskoristio pravo na jedan testni dan obzirom da nije W03 testiran u Jerezu. Prve ovogodišnje testove Mercedes je započeo sa modificiranim prošlogodišnjim bolidom, a razlog za to je dobijanje dodatnog vremena u razvojnom centru za dizajniranje novog bolida.

Novi Mercedesov W03 bolid nije tako radikalnog dizajna kako su mnogi očekivali. Tokom prošlosedmičnih testova u javnost je procurilo nekoliko fotografija iz kojih se moglo vidjeti kako će izgledati novi W03, a sam Norbert Haug šef Mercedes motorsporta, najavio je da neće biti radikalnih rješenja.

Čini se kako Mercedes nije puno experimentisao sa prednjim dijelom bolida pa su sljedili ostale timove sa stepenastim nosom. Ono na čemu su više radili jeste stražnji dio bolida, koji je kompaktno napravljen, a neki njemački mediji špekulisali su da postoji mogućnost da Mercedes razvija pasivni F-Duct sistem.

Mercedes je posljednji veliki tim koji je predstavio novi bolid sa kojim će nastupiti u ovoj sezoni.

Kategorije: Formula 1