Mercedes razmatra promjenu aerodinamičkog koncepta

Lewis Hamiltom, Mercedes F1 2018

Mercedes razmatra promjenu aerodinamičkog koncepta

Aktualni svjetski prvaci razmatraju promjenu aerodinamičkoga koncepta pobjedničkog W08 bolida kako bi pokušali ublažiti neke od njegovih nedostataka koje je pokazao na sporijim stazama.

Mercedes W08 uvjerljivo je najduži bolid u F1 2017. koji ujedno ima i najduži međuosovinski razmak, 69 mm duži od drugog najdužeg međuosovinskog razmaka kod Force Indije VJM10 i 269 mm duži nego prošle godine.

Osim toga, Mercedes koristi i namanji nagib podnice od svih timova koji se postiže izuzetno niskim bolidom sprijeda i vrlo visokim straga. Red Bull je predvodnik filozofije visokoga nagiba podnice koji za posljedicu ima veći volumen difuzora i više downforcea ako se pronađe način kako kontrolirati zračnu struju u takvim uslovima. Tom filozofijom krenuli su McLaren i Force Indija, a Renault i Ferrari također su krenuli tim putem ove sezone.

Jedan od nedostatataka te filozofije je veći otpor zraka koji stvara veći nagibni ugla cijeloga bolida zbog čega je Mercedesov W08 ove godine briljirao na brzim stazama gdje do izražaja dolazi niži otpor zraka njegova aerodinamičkog koncepta.

Mercedes se ove godine mučio u Monaku, Mađarskoj i Singapuru, tri staze s najviše sporih zavoja i manjkom dugih pravaca gdje W08 ne može iskoristiti svoje prednosti snage motora i niskoga otpora zraka.

Karakteristikama tih staza ne pogoduje ni najduži međuosovinski razmak u Formuli 1 2017., ali Mercedes ne vjeruje da je duži međuosovinski razmak kriv za lošiju formu na tim stazama.

“Ne vjerujemo da ijedna od karakteristika koju naš bolid ima na lošiji dan ima veze s dužim međuosovinskim razmakom. Željeli bismo zadržati karakteristike naše dive koje volimo, ali i riješiti se nekih poteškoća. Moramo identificirati uzrok problema i pokušati ih izbjeći s bolidom za iduću godinu.” rekao je Toto Wolff.

Kategorije: Formula 1