Staza Silverstone neće biti više u F1 kalenderu

Formula 1

Staza Silverstone neće biti više u F1 kalenderu

Legendarna staza Silverstone od 2019. godine neće biti u Formula 1 kalendaru. To su potvrdili vlasnici staze, britanski klub trkaćih vozača (BRDC) koji je aktivirao klauzulu o raskidu ugovora o održavanju utrke Formule 1 za VN Velike Britanije.

Nakon nekoliko mjeseci razmatranja BRDC je zaključio da ne mogu priuštiti održavanje utrke u trenutnoj situaciji jer je sigurno da će gubiti novac u budućnosti. Jedan od glavnih razloga aktiviranje klauzule je pet postotna taksa koju šefovi VN Velike Britanije trebaju platiti. To je znači da je taksa na prava sa 11,5 miliona funti u 2010., skočila na 16,2 milijuna u 2017.

Po aktuelnom ugovoru koji važi do 2026. godine, taksa u posljednjoj godini iznosila bi 25 miliona funti.

Predsjednik BRDC-a John Grant kaže kako je ovakva odluka razumna.

“Ova odluka je donesena jer nije financijski održiva za nas kako bi imali VN Velike Britanije pod trenutnim ugovornim obvezama. Imali smo gubitke od 2,8 miliona funti u 2015. i 4,8 miliona funti u 2016, a očekujemo i slične gubitke ove godine. Dostigli smo tačku kada više ne možemo dopustiti da nam strast za sportom upravlja glavama. Time ne bi riskirali samo budućnost Silverstonea i BRDC-a, već i cijelog britanske motosport zajednice koja ovisi o nama.”, rekao je Grant.

U BRDC-u se nadaju da bi otkazivanjem ugovora mogli doći do novog dogovora sa novim vlasnicima Formule 1 te kako bi mogli osigurati održavanje utrke iza 2019. godine.

“Želim biti jasan da iako smo aktivirali klauzulu potpuno podržavamo promjene koje Liberty radi kako bi poboljšao iskustvo Formule 1. Naša nada je da se dogovor još može postići i da možemo osigurati financijski održivu budućnost VN Velike Britanije na Silverstoneu u narednim godinama.”, zaključio je Grant.

Kategorije: Formula 1