Predstavljena Nova Mazda 3

Mazda-3 2014

Predstavljena Nova Mazda 3

Predstavljena je Nova Mazda 3 koju krasi atraktivan i sportski dizajn. Nova Mazdu 3 nastavak je Kodo dizajnerske filozofije koju su smo već imali priliku vidjeti na modelima CX-5 i Mazda 6. Tako na prednjem dijelu ističe se nova maska opremljena sistemom aktivnih zračnih modulatora koji smanjuju otpor zraka, a samim time i potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova. Nova Mazda 3 duga je 4.465 mm, široka 1.795 mm i visoka 1.450 mm. Sa ovim dimenzijamaa nešto je veća od prethodne generacije, ali je ipak lakša za 60 kg.

Unutrašnjost kabine opremljena je kvalitetnijim materijalima, a krase je nova instrumentna ploča, detalji od hroma te crni piano obojeni elementi. Sjedišta su udobnija nego prije koja su dostupna sa platnenim ili kožnim presvlakama, a također moguće je poručiti kombinaciju oba materijala. Tu je i novi multimedijski sistem sa bluetooth/USB/AUX i pristupom internetu putem aplikacije na smartphone-u. Putem Active Driving ekrana moguće je pratiti važne informacije u vožnji poput navigacijskih uputa.

Nova Mazda 3 nudi i više prostora, posebno u ptrljažniku koji zapremine 350 litara, a spuštanjem zadnje klupe kapacitet se povećava na 1.250 litara. U početku će kupci moći birati između tri SkyActiv benzinska i jednog dizelskog motora. Nova 1.5-litrena jedinica razvija 99 KS, a uparena sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, pa ova kombinacija omogućava ubrzanje do 100 km/h za 10,8 sekundi te postizanje maksimalne brzine od 180 km/h. 2.0-litrena jedinica razvija 120, odnosno 165 KS što je dovoljno da razvije maksimalnu brzinu od 220 km/h.

Dizelski 2.2-litreni SkyActiv-D motor razvija 150 KS te ima ubrzanje do 100 km/h za 8,1 sekundu te maksimalnu brzinu od 210 km/h. Iako službeni podaci o potrošnji nisu objavljeni, očekuje se kako će agregati biti znatno štedljiviji u odnosu na varijante koje zamjenjuju zahvaljujući, između ostalog, i-stop te i-Eloop sistemima.

Kategorije: Automobili