McLaren P1 koncept, debi na sajmu automobila u Parizu

McLaren P1 koncept, debi na sajmu automobila u Parizu

McLaren je prije svjetske premijere objavio zvanične fotografije detalje o svom P1 konceptu. McLaren P1 svoj debi imat će na sajmu automobila u Parizu. McLaren P1 dizajniran je da bude najbolji vozački automobil na svijetu, a ovaj koncept donosi preview očekivanog F1 nasljednika koji će se u prodaji pojaviti u narednih 12 mjeseci.

Na dizajn ovog modela značajno je uticao model MP4-12C, ali ovaj model mnogo agresivnije izgleda zahvaljujući ventiliranom poklopcu motora, izvajanim bočnim stranama vozila i lucidnim zadnjim krajem, koji uveliko podsjeća na bolide Formule 1.

McLaren nije želeo da iznosi specifikacije koje se odnose na performanse ovog modela, ali je upravni direktor kompanije Anthony Sheriff rekao je da nije cilj da budu najbrži sa ovim modelom, ili da ovaj model bude najnagrađivaniji, već je riječ o svojevrsnom testu ovog superautomobila da bude najbolji održivi model koji se može voziti po putevima.

Cilj je da se McLaren P1 napravi najuzbudljivijim, tehnološki najnaprednijim i dinamički sveobuhvatnim superautomobilom ikada napravljenim. Uprkos tome što ova informacija nije provjerena, raniji izveštaji su naglašavali da će ovaj model karakterisati 3.8-litreni V8 motor kao i KERS sistem za kombinovanu maksimalnu izlaznu snagu od 963 KS. Ovo bi bilo dovoljno da superautomobil ubrza od 0 do 100km/h za 2.8 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 384 km/h.

Kategorije: Sportisti