Održano finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH

Finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH - 01

Održano finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH

Najmanjom prosiječnom potrošnjom, Emir Salihović iz Kladnja kvalifikovao se za regionalno takmičenje Drivers’ Fuel Challenge, koje se krajem avgusta održava u Slovačkoj

Da se ovog maja nije dogodila prava kataklizma, u kojoj su pod naletom vodene stihije u Bosni i Hercegovini i državama u okruženju katastrofalno stradali i ljudi i objekti, finalno takmičenje u ekonomičnoj vožnji Drivers’ Fuel Challenge, koje kompanija Volvo kamioni u Bosni i Hercegovini organizuje treći put, bilo bi održano u okolini Sarajeva. Nažalost, zbog neočekivanih okolnosti, održano je 7. juna u blizini Beograda – u prodajno-servisnom i poslovnom centru Volvo kamiona Srbija, u Novim Banovcima.

Finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH - 02

Pred trojicom finalista bio je lakši zadatak nego protekle godine (kada se vozilo po padinama Igmana i Bjelašnice): da po idealno sunčanom, danu bez daška vjetra, pri temperaturi od tridesetak stepeni Celzijusa, kružnu dionicu međunarodnog autoputa E-75 Beograd-Novi Sad, od objekta Volvo kamiona u Novim Banovcima do naplatne rampe Stara Pazova, dužine 17,5 kilometara, prđu za 18 minuta i 30 sekundi, uz što nižu prosječnu potrošnju goriva.

Prekaljenim profesionacima nije smetalo to što su bili uskraćeni za podršku navijača – i u novom okruženju pokazali su pravo majstorstvo za volanom i potvrdili da dobro znaju kako se ekonomično koristi svaka kap goriva. Najuspješniji u tome bio je Emir Salihović, vlasnik kompanije Bark Trans iz Kladnja, koja se pokazala pravim “rasadnikom” odličnih vozača – i prošlogodšnji pobjednik takmičenja Drivers’ Fuel Challenge u Bosni i Hercegovini bio je upravo iz tog transportnog preduzeća.

Finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH - 03

Pobjednik je zadatu rutu “savladao” za 18 minuta, 25 sekundi i 73 stotinke, uz prosječnu potrošnju od 25,7 litara (na 100 km). Drugo mjesto zauzeo je Sead Numanović iz Tanki Transa, također iz Kladnja (protekle godine njegov kolega iz iste kompanije zauzeo je drugo mjesto na drugom kvalifikacionom takmičenju održanom u okolini Sarajeva). Drugoplasirani je vozio najbrže od svih finalista – 17 minuta, 37 sekundi i 16 stotinki, ali uz neznatno veću potrošnju od pobjednika – 25,9 litara. Treći u ovogodišnjem finalu u ekonomičoj vožnji je Mirsad Musić, iz kompanije Aner-Trans iz Srebrenika: vozio je 18 minuta, 14 sekundi i 56 stotinki, s prosječnom potrošnjom od 26,3 litra.

Finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH - 04

Najboljem u takmičenju Driver’ Fuel Challange, koje je i u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama centralne i jugoistočne Evrope organizovano pod motom “Uštedite gorivo i osvojite automobil”, pripala je vrijedna nagrada – LCD TV prijemnik. Budući da je Emir Salihović istovremeno i vlasnik kompanije iz koje potiče pobjednik, dobio je i vaučer za kupovinu Volvo originalnih rezervnih dijelova ili za usluge u ovlaštenim servisima u vrijednosti od 450 eura. Drugoplasirani takmičar dobio je vrijedan Volvo reklamni materijal, a vlasnik firme vaučer u vrijednosti od 300 eura. Slično je nagrađen i trećeplasirani, dok je vlasnik dobio vaučer u nešto nižoj vrijednosti.

Finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH - 05

Kao i kvalifikacionim takmičenjima, organizovanim 8. maja u Jakupovcima kod Banjaluke i 15. maja u okolini Sarajeva, i finalisti su upravljali identičnim “ansamblom” – Volvo tegljačima nove generacije sa Euro VI motorima od 500 KS i automatizovanim I-Shift mjenjačima, koji su ovog puta vukli poluprikolice sa 18 tona tereta. To su tegljači koji nude izvanredne vozne karakteristike i troše manje goriva nego ikada ranije, a za ovo takmičenje je pripremljena i posebna verzija – Volvo FH Drivers’ Fuel Challenge, konstruisana da štedi gorivo, opremljena raznim rješenjima i uslugama za optimalnu potrošnju.

Finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH - 06

Na takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge 2014 u Bosni i Hercegovini ove godine je učestvovalo tridesetak vozača-profesionalaca, bez obzira na to da li upravljaju Volvo kamionima ili ne. Dva polufinala i finale su dio regionalnih kvalifikacionih takmičenja koja se od marta do jula održavaju u državama-članicama Volvovog tržišta Srednja i istočna Evropa*. Tokom kvalifikacija biraju se nacionalni prvaci – predstavnici na regionalnom finalu, koje se 29. avgusta održava na stazi Slovakia ring, u okolini Bratislave, u Slovačkoj. Tamo se odlučuje o šampionu koji će postati i dobitnik izuzetno vrijedne nagrade – novog automobila Volvo S60. Prva tri vozača – učesnika regionalnog finalnog takmičenja, po prvi put, predstavljaće tržište Srednja i istočna Evropa na svjetskom superfinalu, 19. septembra 2014. godine u Geteborgu, u Švedskoj.

Finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH - 07

Podsjećamo, takmičenje The global Drivers’ Fuel Challenge – tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona takmiče u ekonomičnoj vožnji, Volvo Truck je pokrenuo 2011. godine, prvestveno da bi se naglasila važnost vozača u potrošnji goriva. Ovo zanimljivo suočavanje umješnosti privuklo je veliku pažnju vozača i kompanija u kojima su zaposleni, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, na kojem se od 2011. godine sprovodi na godišnjem nivou. Recimo, protekle godine se na kvalifikacionim i finalnom takmičenjima pojavilo blizu 3.200 učesnika iz 14 država tržišta Srednja i istočna Evropa – skoro dva puta više nego 2012. godine, kada je također zabilježen impresivan broj takmičara.

Finale Drivers’ Fuel Challenge 2014 BiH - 08

Volvo podsjeća da ekonomična vožnja ima veoma pozitivan utjecaj na životnu sredinu i na troškove transportnih kompanija. Odnos vozača prema ekonomičnoj vožnji i njihovo znanje o tome su, zbog toga, izuzetno važni. Vozači koji znaju voziti na ekonomičan način generišu značajne uštede – smanjuju eksploatacione troškove i, uz štedljiviju vožnju, bitno utječu na manju emisiju štetnih gasova.

Kategorije: Komercijalna vozila