Predstavljena nova Toyota Proace City

Predstavljena nova Toyota Proace City

Nova paleta kompaktnog furgona ojačat će Toyotinu zastupljenost na europskom tržištu lakih teretnih vozila.

Potpuno novi PROACE CITY doživjet će svoju svjetsku premijeru na Salonu teretnih vozila 2019. u Birminghamu 30. aprila. Riječ je o novoj paleti vrlo primjenljivih i atraktivnih kompaktnih furgona koja će dodatno ojačati Toyotinu ponudu lakih teretnih vozila u Europi.

Razvijen u suradnji s Grupom PSA, PROACE CITY će se pridružiti već etabliranom modelu PROACE u srednjem segmentu i legendarnom pick-upu Hilux, te će zajedno graditi Toyotinu zastupljenost na tržištu lakih teretnih vozila, natječući se u segmentu koji postojano raste i na putu je da dostigne godišnju prodaju od oko 900.000 vozila do 2021. godine.

Novi model savršeno se uklapa u paletu PROACE-a u pogledu veličine i nosivosti. PROACE, čija je prodaja počela 2016. godine, se približava tržišnom udjelu od pet posto u segmentu srednjih furgona, te je na putu da dostigne prodaju od oko 30.000 vozila u Europi 2019. godine.

Performanse i mogućnosti

Paleta PROACE CITY zadovoljit će širok spektar poslovnih potreba, zahvaljujući različitim konfiguracijama teretnog prostora i sjedišta, kao i opcija pogonskog sklopa.

Ovaj kompaktni furgon ima dvije izvedbe dužine – kratku od 4,4 m i duga od 4,7 m. Obje izvedbe mogu imati tri prednja sjedišta, a bokovi mogu biti ustakljeni ili ne, pri čemu je duga verzija dostupna i s dvostrukom kabinom. Putnička izvedba je u ponudi s pet ili sedam sjedišta, i u kratkoj i u dugoj izvedbi.

PROACE CITY odlikuje se odličnom nosivošću, uz najveći obim teretnog prostora od 3,3 m3 (kratki model) do 4,3 m3 (duga izvedba s opcijom Smart Cargo). Značajno je da je ova Toyota jedno od rijetkih vozila u  klasi u koju je moguće smjestiti dvije europalete.

Dodavanjem opcijskog sistema Smart Cargo postiže se najveća dužina teretnog prostora u klasi, koja iznosi 3,1 m za kratku izvedbu, odnosno 3,4 m za dugu, dok je najveća nosivost za PROACE CITY još jedan najbolji podatak u klasi i iznosi tonu (za obje izvedbe). Za one koji trebaju prenositi još veće ili teže terete, ovaj furgon može vući kočene prikolice do 1,5 tone. Moguće je naručiti i asimetrična, kao i odižuća vrata teretnog prostora.

Izbor benzinskih i dizelskih pogonskih motora nudi raspon snage od 75 do 130 KS, a tu je i izbor ručnih mjenjača s pet odnosno šest brzina, kao i automatski mjenjač s osam brzina.

Paleta PROACE CITY izdašno pokriva zahtjeve poslovnih i flotnih kupaca u ovom segmentu, u pogledu sposobnosti, raznovrsnosti, performansi i učinkovitosti.

Praktičan dizajn

PROACE CITY  nudi široki izbor konfiguracija unutrašnjosti i tako zadovoljava različite zahtjeve za smještaj putnika i tereta. Može imati dva odvojena prednja sjedišta ili klupu s tri sjedeća mjesta, a nudi i mogućnost opcije Smart Cargo, koji koristi preklopno vanjsko suvozačko sjedište i šarke na pregradnoj stijeni radi pružanja dodatnih 0,4 m3 teretnog prostora i povećavanja najveće dužine tereta za 1,3 m. Središnje suvozačko sjedište je moguće okrenuti čime se dobija praktičan priručni stolić uz dodatni pretinac ispod sjedišta.

Furgon PROACE CITY može imati još jedan praktičan detalj za prevoz dugačkih tereta, a to je odižući stražnji kraj krova.

U cijeloj kabini razmješteni su pametno i domišljato osmišljeni pretinci, od nosača kovanica i čaša preko većih otvorenih pretinaca do ladica ispod sjedišta i prostora uklopljenih u krov, vrata i pod. U putničkoj verziji, opcija panoramskog krova može imati dodatni avionski stropni pretinac i središnju lučnu „lebdeću“ konstrukciju.

Pristup prtljažniku je jednostavan čak i kada je vozilo parkirano na skučenom prostoru, zahvaljujući otvaranju stražnjeg stakla, u poklopcu prtljažnika.

PROACE CITY  Verso nudi prilagodljivost u rasporedu sjedenja putnika, uz opciju tri zasebna sjedišta ili djeljivu-preklopivu stražnju klupu. I u dugoj i u kratkoj izvedbi moguće je dodati treći red sjedišta koji je dovoljno velik da se u njemu udobno mogu smjestiti odrasle osobe. Kada drugi red sjedišta ima tri odvojena sjedišta, na svakom su ugrađena Isofix sidrišta za dječje sjedalice – još jedna jedinstvena ponuda u klasi. Sva putnička sjedišta se sasvim preklapaju, uključujući i suvozačka, radi dobijanja maksimalnog prostora za prevoz tereta.

Sigurnost, komfor i praktičnost uz vrhunsku opremu

PROACE CITY se odlikuje sjajnim specifikacijama opreme koje uključuju niz funkcija koje pružaju vrhunsku sigurnost, udobno okruženje za vožnju i poboljšane performanse i praktičnost, što vrijedi i za furgon i za putničku izvedbu Verso.

Sigurnosne funkcije pružaju visok nivo aktivne sigurnosti zadovoljavajući zahtjeve kupaca u tri različita paketa. Kao standard, uključivat će sistem predsudarne zaštite, čitanje saobraćajnihznakova, funkciju zadržavanja u saobraćajnoj  traci, tempomat te „upozorenje za pauzu“ koje preporučuje vozaču da napravi stanku ako je dugo vremena volanom. Popis opteme se povećava u drugom paketu zahvaljujući automatskim dugim svjetlima, upozorenju za zanošenje i proširenom sistemu čitanja saobraćajnih znakova, dok najviši paket opreme tome dodaje i prilagodljivi tempomat i monitor mrtvog ugla. Svi modeli će biti opremljeni funkcijom eCall za automatsko povezivanje s hitnim službama u slučaju teške nesreće.

Što se tiče multimedije i povezivanja, PROACE CITY je opremljen dodirnim ekranom od osam inča za pristup audio sistemu i funkcijama pametnog telefona, uz MirrorLink, Apple CarPlay (uključujući Siri assistant) i Android Auto (uključujući Google assistant), plus Bluetooth, i USB/Aux-in ulazi. Moguće je i korištenje navigacije i online funkcija, uključujući i 3D prikaz karata, glasovne naloge i saobraćajne obavijesti u stvarnom vremenu (putem Tomtom Traffic).

PROACE CITY nudi i virtuelni zaslon na kojem su, jasno i na siguran način, u ravnini pogleda vozača, prikazani ključni podaci u vezi s vožnjom, kao što su navigacija, ograničenja brzine i sigurnosne funkcije.

Sigurnost i jednostavnost manevriranja podržava i stražnja kamera koja pruža pogled od 180 stepeni kao i dinamički prikaz odozgo na područje iza vozila, te statički prikaz koji pokriva još veći prostor (više od 180 stupnjeva). Monitor mrtvog ugla upozorava vozača na druge učesnike u saobraćaju koji se kreću u njegovom mrtvom uglu, vizuelnim signalom na ekranu audio sistema.

Smart Active Vicion pruža još viši nivo pomoći vozaču. Ovaj sistem koristi dvije posebne kamere i ekran od pet inča smješten na stropu radi prenosa jasnog prikaza, u stvarnom vremenu, prostora uz bokove vozila i iza njega – zapravo omogućavajući vozaču da vidi „kroz“ metalne bočne stranice. Moguće je odabrati dalekovidni pogled nazad u kretanju ili mirovanju, ili kratkovidni pogled za vožnju unazad. Prikaz je moguće prebaciti i na mrtvi ugao na strani suvozača.

Performanse modela PROACE CITY je moguće prilagoditi radi savladavanja različitih uslova vožnje zahvaljujući funkciji Toyota Traction Select. Putem zakretnog prekidača, vozač može odabrati jedan od sljedećih načina rada: Normal, Snow, Sand i All-terrain. Korisnici furgona mogu kontrolisati svoj teret zahvaljujući funkciji Smart Load Indicator – još jedna jedinstvena funkcija u klasi PROACE CITY-a – koja upozorava kada teret dosegne 90 posto najveće dopuštene težine, te uključuje upozorenje na ploči s instrumentima kada je premašena najveća nosivost.

Ostale napredne mogućnosti opreme za PROACE CITY uključuju bežični punjač mobitela, električnu parkirnu kočnicu, jedinstvenu u segmentu, te, za putničku izvedbu, panoramski krov s električnim ekranom i sistem pomoći pri parkiranju.

Kategorije: Komercijalna vozila