Volvo Trucks – Nezavisan prednji ovjes u kombinaciji sa dinamičkim upravljanjem

Volvo Trucks - 2015 - 02

Volvo Trucks – Nezavisan prednji ovjes u kombinaciji sa dinamičkim upravljanjem

Volvo Trucks kontinuirano radi na poboljšanju svojih kamiona. Tokom proteklog perioda predstavio je nezavisan ovjes prednjih točkova koji osigurava savršeno „ležanje“ na cesti i vrhunsku udobnost, te Volvo Dynamic Steering sistem puravljanja.

Nezavisni prednji ovjes se sastoji od dvostrukih prednjih nosača koji omogućuju točkovima nezavisno vertikalno kretanje. Ovaj sistem pruža veću bočnu stabilizaciju, bolju apsorpciju neravnina, te bolja vozna svojstva.

Volvo Dynamic Steering zasniva se na klasičnom mehaničkom upravljanju u kojem se glavna poluga upravljača povezuje sa pogonskim mehanizmom. Hidraulički servosistem stvara snagu koja pomaže vozaču da okrene točkove kamiona. U sistemu kompanije Volvo dodaje se elektronski kontrolisani elektromotor koji je pričvršćen za upravljački mehanizam. Taj elektromotor radi sa hidrauličnim servoupravljačem, a prilagođava ga elektronska kontrolna jedinica više hiljada puta u sekundi. Na niskim brzinama elektromotor daje dodatnu snagu, a na višim brzinama elektromotor reguliše upravljanje i nadoknađuje nepravilnosti koje dolaze do upravljača, a izazivaju ih, naprimjer, bočni vjetar ili neravnine na površini ceste.

Novost u ponudi je kombinovanje/objedinjavanje ovih inovacija

„Ovo je potpuno jedinstvena kombinacija koja daje vozaču savršen osjećaj u vožnji.“ kaže Kristin Signert, Long Haul segment Manager u Volvo Trucksu i dodaje: „Nezavisan prednji ovjes daje savršeno držanje na putu i udobnosti koje nudi Volvo Dynamic Steering predstavlja ne samo u poboljšano radno okruženje za vozača, već i smanjen rizik od povreda na radu. Činjenica da se vozač može osjećati opuštenije i ostati zdraviji znači da ova kombinacija povećava produktivnost na duži vremenski rok.“

Kombinacija ova dva sistema se sada može naručiti za kamione/tegljače serija Volvo FH i Volvo FH16.

Kategorije: Komercijalna vozila