Volvo Trucks prvi uvodi automatsku kontrolu proklizavanja

Volvo Trucks ATC_a_cl

Volvo Trucks prvi uvodi automatsku kontrolu proklizavanja

Volvo Trucks prvi je proizvođač kamiona u svijetu koji je predstavio novu funkciju automatske kontrole proklizavanja (Automatic Traction Control) za kamione namijenjene građevinskim radovima.

Volvo Trucks ATC_4a_cl

U slučaju gubitka gubitka trakcije, ovaj sistem automatski uključuje i pogon prednje osovine. Pogon se aktivira dok je kamion u pokretu pri čemu se uz nesmanjene vozne sposobnosti, posebno na mekom i klizavom terenu, a uz to smanjuje i potrošnja goriva. Automatska kontrola proklizavanja standardna je funkcija na modelu FMX s pogonskom prednjom osovinom u verzijama 4×4, 6×6 i 8×6, te se nudi uz kompletni program motora za Euro standarde 3, 4, 5 i 6.

Volvo Trucks ATC_c_cl

Ovo rješenje koristi senzore brzine koji registruju proklizavanje stražnjih točkova i u tom slučaju se aktivira posebna (kandžasta) spojka (kvačilo) koja u pogon uključuje i prednje točkove. Vrijeme aktivacije je samo ½ s, a uz to, ovo rješenje je lakše i ima manje pokretnih dijelova od klasičnog, sa stalnim pogonom na sve točkove. Također, vozač ima dodatnu mogućnost ručnog blokiranja diferencijala, što je dodatna prednost.

Kategorije: Komercijalna vozila