Peugeot predstavio novi mjenjač EAT8, nove efikasne motore i sistemi za pomoć u vožnji

Peugeot predstavio novi mjenjač EAT8, nove efikasne motore i sistemi za pomoć u vožnji

Peugeot predstavio novi automatski mjenjač sa osam stepeni prijenosa.

Na sajmu automobila u Ženevi Peugeot je predstavio novi osmostepeni automatski mjenjač EAT8 kojim su bili opremljeni njegovi izloženi modeli. Novo tehnološko rješenje našlo se u Peugeot 308 GT BlueHDi sa 180 KS modelu.

Novi mjenjač razvijen je u saradnji sa japanskim preduzećem AISIN i u poređenju sa mjenjačem EAT6 omogućava do 7 % nižu potrošnju. Pri tom nudi izuzetnu udobnu upotrebu i nadasve živahno mijenjanje brzina.

Peugeot je predstavio i benzinski motor Puretech sa 225 KS i dizelski motor BlueHDi sa 130 KS. Oba motora ispunjavaju Euro 6.c standard. Njima su opremljeni novi Peugeot 308 i 508 (3008 za BlueHDi sa 130 KS). Motor 1.6 Puretech sa 225 KS ima ugrađen i filter krutih čestica (FAP). Motor 1.5 BlueHDi sa 130 KS sadrži i sistem za selektivnu katalitičku redukciju (SCR) koji obrađuje dušikove okside (NOx).

Na području doživljaja “Peugeot Amplified Experience” Peugeot testira sisteme za pomoć u vožnji preko naočala za virtualnu stvarnost SAMSUNG Gear. Za cjeloviti doživljaj posjetioci sajma automobila u Ženevi imaju na raspolaganju i slušalice FOCAL®.

Posjetioci imaju priliku da upoznaju sisteme za pomoć u vožnji, posebno automatsko kočenje u nuždi, napredni sistem za kontrolu prianjanja (Advanced Grip Control), aktivni sistem nadzora mrtvog ugla, prilagodljiv tempomat odnosno upozorenje na nenamjernu promjenu vozne trake.