Audi RS 3 Limousine – Početna startna pozicija u kompaktnom segmentu

audi-rs3-sedan-2016-01

Audi RS 3 Limousine – Početna startna pozicija u kompaktnom segmentu

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Parizu Audi je predstavio najdinamičniji model A3 serije, Audi RS 3 Limousine*. Sa 400 KS snažnim pet cilindričnim motorom, revolucionarnom učinkovitošću i još oštrijim izgledom, to je prva kompaktna Audijeva limuzina koja nosi oznaku RS.

Novi 2.5 TFSI motor razvija snagu od 294 kW (400 KS) – 33 KS više od prethodnika. To ga čini najsnažnijim pet cilindričnim motorom na svjetskom tržištu. Njegovih 480 Nm okretnog momenta dostupno je između 1.700 i 5.850 okretaja u minuti što osigurava izvanrednu snagu ubrzavanja.

Ovaj kompaktni RS model ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4,1 sekundi. Može dostići maksimalnu brzinu od 250 km/h, a na zahtjev Audi će povećati ovu elektronički ograničenu brzinu na 280 km/h. Jedinstveni zvuk ovog pet cilindričnog agregata pojačava već emocionalno snažno iskustvo vožnje. Njegov karakteristični zvuk posljedica je razlike u paljenju između susjednih i vanjskih raspoređenih cilindara. Zvuk motora može se modificirati preko Audi drive select sistema.

audi-rs3-sedan-2016-02

S blokom od lagane legure, ovaj pet cilindrični motor je 26 kilograma lakši od prethodnika. On uključuje dvostruko ubrizgavanje u usisnu granu kao i u komore za sagorijevanje, te Audi valvelift sistem za promjenjivu kontrolu ispušnih ventila. Rezultat je optimalan razvoj snage uz smanjenu potrošnju goriva.

Sportska nota, vrhunsko držanje ceste i sigurnost vožnje

Uz munjevito prebacivanje stupnjeva, S tronic 7-stupanjski mjenjač s dvostrukim kvačilom prenosi snagu 2.5 TFSI motora na quattro stalni pogon na sve točkove. Njegova elektro-hidraulična višeslojno kvačilo raspodjeljuje pogonski moment između osovina. Elektronička kontrola sistema kombinira superiornu stabilnost s visokom razinom uživanja u vožnji. Što je vožnja agresivnija, to će veći udio okretnog momenta biti brže i češće prenošen na stražnju osovinu. Rezultat: posebno agilne karakteristike vožnje.

audi-rs3-sedan-2016-09

Upravljanje quattro pogonom standardno je integrirano u Audi drive select dinamični sistem upravljanja, kao što su upravljanje, S tronic mjenjač, upravljanje motorom i podesive zaklopke ispušnog sistema. Vozač može individualno mijenjati rad ovih komponenata odabirom tri načina rada: comfort, auto i dynamic. Jednako vrijedi za opcijski RS sportski ovjes plus s prilagodljivom tvrdoćom.

Individualna kontrola momenta koji se prenosi točkovima softverska je karakteristika elektroničke kontrole stabilnosti (ESC) te zaokružuje djelovanje pogona na sve točkove. Pri brzom ulasku u zavoje blago koči unutrašnje točkove koji su pod smanjenim opterećenjem. Na ovaj način može prenijeti veću poprečnu snagu, čime upravljanje postaje više fluidno i stabilno. Uz to, za RS modele specifično namješteni ESC dolazi sa sportskim režimom rada za kontrolirano driftanje. Za posebno sportske karakteristika vožnje ESC se može u potpunosti isključiti.

audi-rs3-sedan-2016-03

S progresivnim upravljanjem, four-link stražnjim ovjesom, tvrđom postavom koja je spuštena za 25 milimetara u odnosu na standardni model – šasija modela RS 3 Limousine je savršen partner za snažan pogonski sistem. Iz svog stabilnog središnjeg položaja, RS 3 Limousine spontano skreće u zavoje i slijedi ih sa superiornom preciznošću. Diskovi prednjih kočnica imaju promjer od 370 milimetara, dok čeljusti s osam klipova i oblogama velike površine osiguravaju optimalno usporavanje.

Alternativno, Audi na prednjim kočnicama može ugraditi keramičke diskove s ugljičnim vlaknima. Na stražnjoj osovini tu su diskovi kočnica promjera 310 milimetara. Standardni dio opreme Audija RS 3 Limousine su 19-inčni točkovi i gume dimenzija 235/35. Opcijski su na prednjim točkovima dostupne gume dimenzija 255/30.

audi-rs3-sedan-2016-04

Prepoznatljivi RS dizajn izvana i iznutra

Novi top sportaš u kompaktnom segmentu svoj sportski karakter izražava i vizualno. Singleframe maska s trodimenzionalnom saćastom rešetkom na dnu nosi quattro logotip. Ispod nje, cijelom širinom prednjeg kraja ističe se ukrasna letvica koja ulazi u bočne otvore za zrak, gdje formira uske lijevke za bolji protok zraka kroz lukove točkova. LED prednja svjetla sa svojim prepoznatljivim dnevnim pozicijskim svjetlima dio su standardne opreme, a kao opciju Audi nudi Matrix LED prednja svjetla.

U usporedbi s A3, prednji trag točkova modela RS 3 Limousine je širi za 20 milimetara – dok su s tim u vezi i više izvučeni prednji lukovi točkova. Što se tiče stražnje osovine, točkovi su razmaknuti za 14 milimetara više u odnosi na osnovni model. Fiksni, izvučeni spojler na poklopcu prtljažnika poboljšava razdvajanje protoka zraka. Stražnji kraj zaokružuje prepoznatljivi umetak difuzora s okomitim prečkama i velikim ovalnim cijevima RS ispušnog sistema. Audi kao opciju ekskluzivno nudi za RS model specifične boje Nardo sivu i Catalunya crvenu.

audi-rs3-sedan-2016-08

Unutrašnjost u tamnim tonovima pozdravlja vozača i putnike s osvijetljenim pragovima vrata koji nose RS logotip kao standardni dio opreme. Sportska sjedala presvučena finom crnom Nappa kožom s RS logotipom na naslonima također su dio standardne opreme. Opcijski su dostupna školjkasta RS sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu. Njihove presvlake također imaju uzorak dijamanta i perforacije u boji. RS sportski, kožni upravljač ima podrezano dno. Umetci na prednjoj ploči i oblogama vrata kompletiraju atmosferu sportske elegancije.

Intuitivna uporaba i zasloni visoke razlučivosti

Ravna hijerarhija i inteligentno povezani izbornici čine uporabu modela Audi RS 3 Limousine intuitivnom i ergonomskom. Glavni kontrolni element je rotacijski/pritisni gumb na središnjoj konzoli. Uz informacijsko-zabavni MMI navigacijski sistem plus s MMI touch sistemom, ovaj terminal uključuje dodirnu površinu za pomicanje, zumiranje i pisanje. Nadalje, tu je korakteristika pretraživanja slobodnim tekstom koja automatski nadopunjuje unos korisnika nakon unosa samo nekoliko slova. Sistem kontrole glasom obrađuje pitanja i naredbe formulirane uobičajenim govorom.

audi-rs3-sedan-2016-06

Standardni dio opreme je električni izvlačni MMI zaslon s dijagonalom od 7 inča. Dva kružna instrumenta imaju crnu podlogu sa crvenim kazaljkama i bijelim brojkama. Središnje postavljeni informacijski sistem vozača uključuje indikator tlaka prednabijanja, prikaz temperature ulja i štopericu. Opcijski je dostupan potpuno digitalni Audijev virtualni kokpit. Na njegovom 12,3-inčnom zaslonu visoke razlučivosti vozač može birati između tri načina prikaza. To uključuje specijalni RS prikaz sa središnje postavljenim brojačem okretaja motora. S lijeve i desne strane prikazuju se informacije o tlaku u gumama, okretnom momentu i G silama. Kada se mjenjač koristi u manualnom režimu, skala s pozadinom u boji upozorava vozača da uz pomoć ručica za izmjenu brzina ili ručicom mjenjača odabere viši stupanj prijenosa kada se broj okretaja motora približi maksimalnoj vrijednosti.

Uvijek online s Audi connect i Audi smartphone sučeljem

Integrirani LTE modul omogućuje da Audi RS 3 Limousine bude online. Ovaj sistem kabinu unosi razne Audi connect usluge, uključujući navigaciju s Google Earth i Google Street View aplikacijama, kao i informacije o cijenama goriva, vremenskoj prognozi, putovanju i prometu. Informacije se direktno prikazuju na MMI zaslonu, a kontrola je omogućena preko standardnog RS multifunkcijskog upravljača, rotacijskog/pritisnog gumba i dodirne površine ili preko glasovnih naredbi. Nadalje, navigacijski sistem uključuje Wi-Fi hotspot koja putnicima omogućuje pretraživanje Interneta s njihovim tabletima, pametnim telefonima i drugim mobilnim uređajima.

audi-rs3-sedan-2016-05

Besplatna Audi MMI connect aplikacija nudi mnoge druge karakteristike, kao što je prijenos kalendara vašeg pametnog telefona u MMI sistem. Preko Aupeo! i Napster aplikacija omogućen je pristup bezbrojnim glazbenim zapisima i audio knjigama. Uz pomoć ove aplikacije, odredišta iz Google Maps karata, točke interesa (POI) i unosi iz “Travel” usluge mogu se prenijeti s vašeg pametnog telefona u navigacijski sistem vašeg automobila.

Audijevo smartphone sučelje u automobil donosi Apple Car Play i Android Auto aplikacije. Odabrane aplikacije s telefona, navigacijske i usluge strujanja medija, direktno se prikazuju na MMI zaslonu. Vozač može kontrolirati ove aplikacije koristeći razne opcije uporabe u automobilu.

audi-rs3-sedan-2016-07

Ponudu informacija i zabave nadopunjuju atraktivne dodatne komponente. Audi phone box modul induktivno puni pametne telefone prema Qi standardu. Bang & Olufsen sound sistem osigurava izvrsno zvučno iskustvo sa snagom od 705 watta i 14 zvučnika. Zahvaljujući novim sistemima pomoći do vašeg odredišta ćete doći sigurno i opušteno. RS 3 Limousine također je u vrhu svoje klase što se tiče sistema pomoći vozaču.

Ti sistemi održavaju automobil na željenoj udaljenosti do vozila ispred, pomažu vozaču kod promjene voznih traka te zadržavaju automobil u danoj voznoj traci, detektiraju prometne znakove i pomažu u izbjegavanju frontalnih sudara i nesreća s pješacima.

audi-rs3-sedan-2016-10

Novost predstavljaju sistem pomoći u prometnoj gužvi, koji nakratko preuzima kontrolu nad upravljanjem u sporo kretajućem prometu do 65 km/h, sistem pomoći u nuždi, koji po potrebi automatski zaustavlja automobil, i detekcija stražnjeg poprečnog saobraćaja. Ovaj posljednji sistem detektira vozila koja se kreću poprečno na liniju kretanja kada, na primjer, izlazite unazad iz parkirnog mjesta.

Kategorije: Noviteti