Cupra predstavila prvi svoj model – Ateca sa 300 KS

Cupra predstavila prvi svoj model – Ateca sa 300 KS

Nakon što je Seat izdvojio Cupru u posebnu sportsku marku, kao prvi model pod novom značkom predstavljena je Ateca sa 300 KS.

Za razdvajanje Seata i Cupre zaslužan je današnji prvi čovjek Seata Luca de Meo koji je istu stvar napravio sa Fiatom i Abarthom dok je bio zaposlen kod talijana. Ovaj potez za talijanskog proizvođača pokazao se kao vrlo uspješnim pa je isto uradio i sa španskim proizvođačem.

Na ovaj povećat će se zarade i spriječiti kupce koji kupuju skuplje i opremljenije modele da ne odu kod premium proizvođača. Prema riječima Waxnea Griffithsa, potpredsjednika za prodaju i marketing, cilj je udvostručiti prodaju Cuprinih modela kroz sljedećih četiri do pet godina.

Prvi model sa novom značkom je Cupra Ateca sa 300 KS. Ona najbolje pokazuje želje Seatovog vodstva da nova marka predstavlja sofisticirane i bogato opremljene automobile, iako to ne isključuje i vrlo ozbiljne sportske modele.

Cupra Atecu pokreće poznati 2.0 litreni TSI motor sa 300 KS čija se snaga na sve točkove prenosi putem sedmostepenog automatskog DSG mjenjača. Automobil ima i adaptivni ovjes koji omogućava vozaču da bira između sportski tvrde ili mekano komforne vožnje.

Iz Cupre navode da ovaj SUV ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 5,4 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 245 km/h. Ateca nudi i nekoliko različitih načina rada, uključujući novi, nazvan Cupra, koji čini ovjes tvrđim, a u kabinu pušta više zvuka motora.

Kategorije: Noviteti