Dizelski BMW monstrum – 550xd

Dizelski BMW monstrum – 550xd

Kada se počelo govoriti da bi BMW M5 model mogao dobiti dizelski motor, mnogi su to dočekali sa velikim kritikama i gađenjem da bi u rasni sportski BMW mogao doći dizel! M modele do sada su isključivo pogonili benzinski motori koji su bili vrh ponude iz BMW-a i posebno pripremljeni.

Njihova odlika je pružanje vrhinskih performansi, užitka u vožnji, a u prethodnim godinama sve se to plaćalo kako velikom količinom novca za sam automobil, tako i velikom količinom goriva koju su gutali ovi žedni motori.

Mnogi će reći ko ima M model, taj ne gleda koliko troši. Tačano! M modeli nisu za “sirotinju”, ali automobilska industrija sa dolaskom novih tehnologija promjenila je svoju filozofiju, pa tako i onu da nije bitno koliko troš, da je bitno samo kako ide sportski automobil.

BMW inžinjeri iz motornog odjela sa svakim novim modelom M serije donosili su poboljšanja u svim smjerovima, kako u povećanju snage motora tako i smanjenja potrošnje goriva. Takve činjenice nikoga nisu ostavli ravnodušnim, pa čak i one najzagriženije ljubitelje M serije kojima je uvijek bila važna samo snaga motora i užitak u vožnji.

Krajem 2011. godine počelo se govoriti o mogućnosti da M seriju opreme savremenim dizelskim motorima. Takva vijest uzburkala je strasti M ljubitelja, koji nisu bili nimalo oduševljeni sa takvom viješću. BMW je bio jako oprezan pa je dolazak dizela u M seriju najavio samo kao mogućnost, ali ne kao i konačnu odluku. Nekima se to dopalo, vjerovatno onima koji vole dizelske motore ili one koji i nisu baš spremni sipati velike količine benzina. Na kraju BMW je napravio kompromis, M serija je ostala rezervisana samo za čistokrvne benzinske motore, a otvorili su posebnu sportsku liniju sa dizelskim motorima.

M Performance naziv je nove BMW serije koju pokreću top dizelski motori, sa kojima raspolaže BMW. Prvijenac ove serije je 3.0-litreni redni šestak sa impresivnim performansama. Radi se o tri-turbo motoru, sa common-rail sistemom ubrizgavanaj goriva. BMW inžinjeri iz ovog motora izvukli su 381 konjsku snagu uz fenomenalnih 740 Nm., koji su dostupni već na 2.000 okretaja u minuti. Jedan od modela M Performance je i BMW 550xd M Performance koji sa ovim motorom do 100 km/h ubrzava za svega 4,7 sekudni, a makslimalna brzina limitirana je na 250 km/h. Ovakve vrhunske performanse začinjene su sa super malom potrošnjom od svega 6,3 litra euro dizela na pređenih 100 kilometara.

Kako bi djelimično prikazao javnosti princip rada ovog motora, BMW je objavio kratki video o ovom motoru koji će vam malo pojasniti rad tri turbo punjača koji posjeduje ovaj dizelski motor.

Kategorije: Noviteti