Volkswagen ID.6 Saloon imat će domet veći od nekih konvencionalnih limuzina

Volkswagen ID.6 Saloon imat će domet veći od nekih konvencionalnih limuzina

Frank Welsch koji obavlja dužnost šefa istraživanja i razvoja u Volkswagenu, peti član ID porodice stiže 2023. godine i nosit će oznaku ID. 6.

Volkswagen je u svojoj električnoj ofanzivi već predstavio koncept budućeg električnog modela pod imenom ID Vizzion Concept. Riječ je o limuzini na potpuno električni pogon koja će biti dostupna i kao karavan. Po svojim dimenzijama bit će kao aktuelna generacija Passata, ali će nuditi mnogo više prostora za putnike i prtljag – po prostoru bit će veoma blizu Phaeton modelu.

Volkswagen ID.6 kao i ostali modeli iz ID porodice bit će na MEB platformi, a njegov elektro motor pokretat će zadnje točkove. U ponudi će biti i model sa pogonom na sva četiri točka pa će taj model imati dva elektro motora i trebao bi nositi oznaku GTX.

Kupcima će biti na raspolaganju nekoliko izvedbi baterija, a najveća bi trebala imati snagu od 84 kWh što bi trebalo biti dovoljno za autonomiju od oko 700 km – to je 150 km više od ID.3 Pro S sa 77 kWh baterijom.

Performanse su različite ovisno o modelu, pa će tako model samo sa zadnjim pogonom od 0 do 100 km/h ubrzavati za 8,5 sekundi, a GTX model sa pogonom na sva četiri točka za 5,6 sekundi.

Novi model podržava punjenje baterije od 200 kW, što omogućava da se baterija za domet od 230 km napuni samo za 10 minuta na DC brzom punjaču.

Volkswagen ID.6 uvodi se prvenstveno zbog kineskog tržišta koje je veoma važno za Volkswagen, a njegov dolazak očekuje se u trećem kvartalu 2023. godine.

Kategorije: Noviteti