Pagani predstavio Huayra Roadster model

Pagani predstavio Huayra Roadster model

Iako je riječ o Huayra modelu koji nema krov, po čemu bi se dalo reći da je identičan onom sa tvrdim krovom, stvari ipak stoje drugačije. Pagani je Huayru Roadster model zasebno razvijao i to punih šest godina. Tokom razvoja i testova kao baza je poslužila BC verzija koja je lakša i snažnija u od standardnog Huyra modela.

Horacio Pagani i njegov tim uspjeli su napraviti fantastičan automobil. Huayra Roadster je lakši od standardnog modela za 80 kilograma, a krutost karoserije povećana je za 52%. Do ovakvih rezultata došlo se zahvaljujući upotrebi lakih i čvrstih materijala.

Ovjes ovog modela napravljen je od aluminijske legure. Dodatno olakšanje je dobiveno korištenjem Carbo-Titanium i Carbo-Triax kompozita koji eliminišu potrebu za dodatnim ojačanjima u bočnim stranicama automobila.

Za pokretanje ovog modela koristi se Mercedes AMG-ov 6,0-litreni V12 motor s dva turbopunjača koji oslobađa čak 764 KS i nešto više od 1000 Nm okretnog momenta, dostupnog već od 2.400 o/min. Motor je uparen sa 7 stepenim, automatizovanim ručnim mjenjačem koji je oko 40% lakši. Snaga se prenosi na zadnje točkove putem elektronički kontrolisanog diferencijala.

Za sigurno zaustavljanje ovog cestovnog bolida brinu se Brembo kočnice sa karbonsko-keramičkim diskovima i šest klipnim čeljustima naprijed i četiri klipnim nazad.

Pagani će proizvesti Huayra Roadster model u svega 100 komada, a cijena jednog modela iznosi 2,5 miliona dolara. Ako pomislite da poručite ovaj model, zakasnili ste. Već su svi prodati!

Kategorije: Auto sajam, Noviteti