Predstavljen novi DS 7: Profinjenost je jedini pravi put

DS 7

Predstavljen novi DS 7: Profinjenost je jedini pravi put

Novi DS 7, koji se odlikuje neusporedivom udobnošću i elektrificiranim pogonskim sklopovima do 360 konjskih snaga, spaja tehničko stručno znanje i eleganciju.

DS 7 CROSSBACK je predstavljen 2017. godine kao prvi 100 % projekt marke DS Automobiles, koji je svojim avangardnim stavom donio na tržište vjetar svježine. Javnost ga je visoko cijenila zbog jedinstvene završne obrade unutrašnjosti, izuzetne profinjenosti i vrhunskih tehnologija. DS 7 CROSSBACK je utro put novim razvojnim planovima koji su već danas realizirani u Novom DS 7.

„Osim što smo zadržali prepoznatljivu osobnost i eleganciju aktualnih linija, karoseriji smo dodali dašak dinamičnosti sa oštrim potezima. Karakterni potezi Novog DS 7 naglašeni su kako na prednjem tako i na zadnjem dijelu. Prednji dio krasi osvjetljenje nove generacije koje je nastalo neposredno po inspiraciji naših nedavnih konceptnih vozila. Nove vrste završne obrade naglašavaju jedinstvenost i veću profinjenost putničkog prostora. Novi DS 7 rezultat je tijesne saradnje između mog tima, naših stručnjaka odnosno inženjera tima DS PERFORMANCE, posebno na području osvjetljenja, koji su razvili avangardnu tehnologiju, a naravno ne smijemo zaboraviti ni proizvodni tim koji je sav svoj trud uložio u uspjeh Novog DS 7.“ Thierry Métroz, direktor dizajna

Oblikovni dizajn naglašen oštrim linijama i osvijetljen tehnologijom DS pixel LED Vision 3.0 i DS light veil

Karakterni potezi Novog DS 7 rezultat su opsežnih promjena prednjeg i zadnjeg dijela. Uvijek elegantni Novi DS 7 predstavljen je u dinamičnijem izgledu s oštrijim i strukturiranim linijama.

Potpuno obnovljeni prednji dio otkriva izrazitije linije koje doprinose ravnoteži svakog pojedinačnog elementa. U tijesnoj saradnji između dizajnerskog studija DS DESIGN STUDIO PARIS i naših proizvodnih timova u tvornici Mulhouse (Francuska), koja je uključivala specifične radne postupke, ostvareni su izuzetni rezultati u pogledu kvaliteta i izdržljivosti.

Osvjetljenje je redizajnirano, tako da nudi još izrazitiji izgled. Kombinirana ugradnja novih zaobljenih farova DS PIXEL LED VISION 3.0 i dnevnih svjetala DS LIGHT VEIL gotovo je neprimjetljiva i izvedena po uzoru na visoku modu. Ukrasna maska i elementi DS WINGS prošireni su, a zaključni element spojlera je redizajniran i dostupan u novoj boji koja je ovisna o izvedbi.

DS 7

Elegantnija zadnja LED svjetla također su redizajnirana i podsjećaju na ljuske s učinkom vrtloga, koje imaju metalnu završnu obradu u tamnoj nijansi. Naravno, svjetla naglašavaju jedinstveni izgled Novog DS 7. Prtljažna vrata dobila su oštrije linije, a prethodni naziv „CROSSBACK“ zamijenit će natpis „DS AUTOMOBILES“ koji će obilježiti vizualno raširen zadnji dio Novog DS 7.

Točkovi značajno doprinose izgledu Novog DS 7 iz profila. Nove 19-inčne felge EDIMBOURG i SILVERSTONE, opremljene umetcima, optimalno povećavaju aerodinamičnost, a zahvaljujući stilskoj obradi njihov promjer izgleda jo š veći. Nove 21-inčne felge BROOKLYN s tehničko isklesanim dizajnom bit će ekskluzivno dostupne za Novog DS 7 E-TENSE 4X4 360. Obrube stakala i krovni prtljažni nosači imaju svjetleću crnu završnu obradu koja čini siluetu još dinamičnijom.

DS PIXEL LED VISION 3.0

Svjetla DS PIXEL LED VISION 3.0 predstavljaju potpuno novu tehnologiju koja modelu daju dodatnu dimenziju. Moduli PIXEL Novog DS 7 ističu se zbog optimalnog upravljanja svjetlosnim snopom, a istovremeno zadržavaju tri prepoznatljiva modula koja možemo naći kod svih modela iz izbora. Funkcija PIXEL omogućuje optimalno upravljanje osvjetljenjem. Svjetlosni snop je učinkovitiji i ravnomjerniji i pruža čak 380 metara dometa (duga svjetla). Pri brzini manjoj od 50 km/h, svjetl osni snop je širok 65 metara. U unutrašnjoj strani krivina istovremeno svijetle dva modula kratkih/pozicijskih svjetala. Na spoljašnjoj strani krivine svijetli modul dugih svjetala PIXEL koji ima 84 LED dioda u tri reda. Funkciju za osvjetljenje krivine kontrolira stupanj osvjetljenja spoljašnjih LED dioda modula PIXEL prema kutu okretanja volana.

DS 7

DS LIGHT VEIL

Dnevna svjetla nastala su po uzoru na završnu obradu osvjetljenja DS X E-TENSE i DS AERO SPORT LOUNGE. Čini se kao da svjetlost prelazi kroz boju karoserije. DS LIGHT VEIL uključuje dnevno svjetlo i četiri vertikalna svjetlosna niza koje čini 33 LED dioda. Inovativnost ove tehnologije ogleda se u proizvodnom postupku: laserski ugraviranu polikarbonatnu površinu obojili su sa unutrašnje strane da bi se dobio poseban izgled naizmjenične svjetlosti i obojenih dijelova karoserije. Time se na površini stvara osjećaj dubine i svjetlucav izgled poput pravog nakita. Svjetla DS LIGHT VEIL se pale i gase prilikom zaključavanja i otključavanja vozila.

Najbolje stručno Francusko znanje za ljubitelje predivnih materijala

Poput poznate modne kuće iz Pariza, tako i DS Automobiles posebnu pažnju posvećuje izboru i obradi materijala. Tokom razvoja završne obrade putničkog prostora Novog DS 7 uspjeli smo stvoriti različite unutrašnje ambijente s kojima je svako putovanje drugačije.

Najprofinjenija izvedba Novog DS 7 je OPERA za koju su dostupne dvije boje napa kože: crna Basalte ili siva Perle. Na velikim površinama najplemenitiji dio kože pobrinut će se za dodatni dašak prirodnog i elegantnog izgleda unutrašnjosti.

Na armaturnoj ploči i pločama vrata od sada su dostupni dekorativni elementi napa kože s novim drapiranim efektom. Na toj površini ne vide se nikakvi šavovi ili spojevi, tako da na pogled i dodir izgleda kao potpuno prava koža. Kožu dodatno krase ugravirani detalji koji svojim linijama podsjećaju na svjetlosni potpis DS LIGHT VEIL.

U okviru pažljivo izrađenih detalja unutrašnjosti treba istaknuti i biserne šavove koji su dostupni zajedno s novim bojama Blanc i Zéphyr, volan u puno zrnastoj koži s poklopcem zaštitnog jastuka u napa koži, giljoširanu dekoraciju Clous de Paris – legendarnu za DS Automobiles – i naravno dizajn remena ručnog sata koji je prvi put dostupan u sivoj Perle.

Profinjenošću, naravno, zrači i unutrašnjost RIVOLI koja je prvi put dostupna u crnoj boji Basalte i nudi podloženu dekorativnu oblogu s ukrasnim šavovima u kombinaciji s kožnim presvlakama Claudia koje imaju naglašeniju zrnastu obradu.

Unutrašnjost PERFORMANCE LINE je dostupna u prodornoj crnoj boji, tekstilnom materijalu od mikro vlakana Alcantara® i sa ukrasnim šavovima Or et Carmin koji naglašavaju njen dinamički izgled.

Unutrašnjost BASTILLE odlikuje se obnovljenom tkaninom DS i zrnastom završnom obradom u crnoj Basalte po uzoru na riblje ljuske.

Sve navedene unutrašnjosti krasi po mjeri podesivo ambijentalno osvjetljenje s novim tematskim motivom po uzoru na giljoširanu dekoraciju Clous de Paris.

Sjedala u napa koži marke ds automobiles

Po uzoru na metalni remen luksuznih ručnih satova koji je izrađen od brojnih međusobno sastavljenih komadića, timovi DS Automobiles dizajnirali su sjedište i naslon od jednog samog komada kože bez vidljivih šavova vrhunske udobnosti. Sjedalo sadrži pjenastu gumu visoke gustoće i znatno više materijala od klasičnog sjedala. Gušći materijal pruža visok nivo udobnosti i omogućuje dugotrajnu upotrebu. Kada se komad kože položi ravno na površinu, širok je 450 milimetara. Nakon obrade smanji se na 60 milimetara. Koža napa veoma visokog kvaliteta dobija se od goveda koja se uzgajaju za meso i koja pasu na pašnjacima bez bodljikave žice. Za 4 milimetara debele kože potroši se isključivo najplemenitija zrnasta goveđa k oža. Koža takve debljine se zatim boji vrlo posebnim bojama u dvije nijanse: crnu Basalte ili sivu Perle. Udobnost takvog sjedala dopunjuju funkcije masaže, grijanja i ventilacije.

„Novi DS 7 utjelovljuje našu viziju o umjetnosti putovanja na francuski način. Osim osnovnih načela ovog automobilskog segmenta, uvodimo i neke zaista jedinstvene adute, posebno za naše kombinacije unutrašnjosti i izbor materijala te isključivo automobilsko stručno znanje s podvozjem koje nije samo sigurno, već i lagano i s efikasnim i učinkovitim motorima. Spajanjem navedenih elemenata udahnuli smo život udobnosti i bezbrižnosti kojima stremi DS Automobiles.„ Agnès Tesson Faget, direktorica produkta

Visoko učinkoviti benzinski/električni hibridi i više energijski pogonski sklopovi

Kao više energijska marka sa najnižim vrijednostima CO2 emisijama u posljednje dvije godine u Evropi i više titula prvaka u Formuli E, DS Automobiles odlučio je ponuditi tržištu Novi DS 7 s različitim tipovima motorima, među kojima su i tri priključna hibridna pogonska sklopa sa 225, 300 i 360 konjskih snaga.

Novi DS 7 E-TENSE 225 opremljen je benzinskim motorom PureTech 180 i električnim motorom sa 110 konjskih snaga koji je ugrađen u  osmostupanjski automatski mjenjač s pogonom na dva točka.

Novi DS 7 E-TENSE 4×4 300 i Novi DS 7 E-TENSE 4×4 360 imaju pogon na sva četiri točka i motor PureTech 200 i električni motor sa 110 i 112 konjskih snaga na svakoj pojedinačnoj osovini. Izvedba 360 dobila je potpuno posebna podešavanja koja je dizajnirao tim DS PERFORMANCE.

Uz novu bateriju od 14,2 kWh može prijeći sa nultim emisijama do 65 km u kombiniranom ciklusu, a čak 81 kilometara u gradskom ciklusu vožnje. Punjenje traje približno dva sata na stanici za punjenje 7,4 kW. U izboru je dostupan i motor BlueHDi 130. Izvan Evrope bit će u ponudi i benzinski motori PureTech s 130, 215 i 225 konjskih snaga. Novi DS 7 se svrstava među najučinkovitije modele u svojoj kategoriji posebno zahvaljujući učinkovito raspoređenoj masi.

DS 7

Novi DS 7 E-TENSE 4X4 360

Novi DS 7 E-TENSE 4×4 360 prožima duh Grand Tourisme marke DS Automobiles. Tim DS PERFORMANCE pobrinuo se za potpuno posebnu doradu odnosno optimizirano upravljanje izvorima energije, čime Novi DS 7 E-TENSE 4×4 360 odmah dobija dotok snage (benzinski motor sa 200 konjskih snaga, prednji električni motor sa 100 konjskih snaga i zadnji električni motor sa 112 konjskih snaga). Za njega je dostupna također aplikacija DS ENERGY COACH koja vozaču pomaže u upravljanju kočenja, čime može kontrolirati rekuperaciju energije.

Podvozje je spušteno za 15 mm, razmak točkova je proširen (+24 mm naprijed, +10 mm nazad), a prednje kočnice imaju 380 milimetara promjera i kočione čeljusti oznake DS PERFORMANCE. Nove 21-inčne felge BROOKLYN dostupne su zajedno s novom bojom karoserije sivom Laqué, čiji biserni efekt osvjetljava obline dajući izvedbi potpuno posebnu karizmu. Vozilo ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi i prelazi 1000 metara s mjesta za 25,4 sekunde.

Tehnologija je od ključnog značaja u ponudi novog DS 7

Jedna od glavnih novosti Novog DS 7 je informacijsko zabavni sistem sa ugrađenim sistemom DS IRIS SYSTEM. Dostupna je sa potpuno obnovljenim sučeljem koje je u potpunosti podesivo, odzivno i dostupno zajedno s funkcijom za prepoznavanje glas a. Na redizajniranom 12-inčnom ekranu na dodir visoke rezolucije prikazan je meni sa widgetima preko kojih se može jednim samim pokretom pristupiti svim funkcijama: za upravljanje povezivom navigacijom, klima uređaju, audio digitalnim izvorima i svim podacima za vožnju. Na ekranu koji je zaista udoban za korištenje može se prikazati i snimak prednjeg i zadnjeg dijela vozila koji posreduju nove digitalne kamere visoke rezolucije ili se putem Wi-Fi veze može pristupiti funkciji Mirror Screen.

Na velikoj 12-inčnoj digitalnoj instrument tabli sa modularnim i po mjeri podesivim stranama prikazana je potpuno nova grafika sa svim bitnim informacijama, kao što su na primjer protoci energije kod priključnih hibridnih izvedbi.

Jedinstvene tehnologije za ovaj automobilski segment

Novi DS 7 također se odlikuje tehnologijama za   još više udobnosti i bezbrižnosti, kao što su  na primjer DS ACTIVE SCAN SUSPENSION i DS NIGHT VISION.

DS ACTIVE SCAN SUSPENSION je sistem ovjesa kojim upravlja u ovom automobilskom segmentu potpuno nova kamera. Naime, kamera automatski prilagođava svaki pojedinačni točak prema nepravilnostima na cesti.

Kod sistema DS NIGHT VISION infracrvena kamera skenira cestu i rubove ceste kako bi prepoznala bicikliste, pješake i životinj e na udaljenosti od 100 metara. Vozač prima informacije na novu digitalnu instrument tablu visoke rezolucije, a u slučaju opasnosti se pored toga aktivira i poseban zvučni signal.

Za veću sigurnost brinu se DS DRIVER ATTENTION MONITORING i sistem za poluautomatsku vožnju 2. stupnja, DS DRIVE ASSIST. DS DRIVER ATTENTION MONITORING analizira stupanj vozačeve pažnje pomoću dvije kamere. Prva kontrolira ponašanje vozila u neposrednoj okolini, a druga je ugrađena neposredno ispred vozača i dijagnosticira smjer njegovog pogleda, obraza i treptan je kapaka, na osnovu čega utvrđuje stupanj umora i pažnje… Sistem je u svom segmentu prava inovacija.

Novi DS 7 opremljen je sistemom DS DRIVE ASSIST koji uključuje i prilagodljivi tempomat, koji zaustavlja vozilo i ponovo pokreće bez vozačeve intervencije i nudi vozaču pomoć u zadržavanju vozila na onom dijelu vozne trake koju je odabrao.

Dizajniran u Francuskoj i uskoro u prodaji

Svjetski rasprostranjen model Novi DS 7 proizvodi se u tvornici Mulhouse (Francuska) za sva tržišta, osim za Kinu, proizvodnj a za kinesko tržište odvija se u proizvodnom pogonu Shenzen. Narudžbe ćemo početi primati tokom leta, a prvi modeli će stići u naše salone DS STORES u septembru 2022.

Narudžba i predaja vozila moći će se obaviti kod kuće putem internetske stranice za internetsku prodaju i zahvaljujući usluzi DS DELIVERY VALE koja Novi DS 7 dostavlja na adresu koju je odabrao klijent.

Novi DS 7 E-TENSE 4×4 360 LA PREMIÈRE

Na početku prodaje Novog DS 7 bit će dostupna i ograničena serija Novi DS 7 E-TENSE 4×4 360 LA PREMIÈRE. Izvedba koja je dizajnirana na Novom DS 7 E-TENSE 4×4 360 OPERA dobit će posebno prednji spojler u svjetlećoj crnoj boji, monograme u crnoj boji i posebne pločice s natpisom koje se uklapaju sa završnom obradom spoljašnjosti na elementima DS WINGS, ukrasne maske, obrube stakala i krovne prtljažne nosače. Za unutrašnjost bit će dostupna crna Basalte i siva Perle. U serijskoj opremi bit će dva kabla za punjenje (za način 2 i način 3). U ponudi će biti šest boja karoserije: siva Laqué, plava Saphir, biserno bijela, crna Perla Nera, siva Platinium i Cristal Pearl. Za sve narudžbe koje će se izvršiti putem internetske stranice, za rezervaciju vozila će besplatno biti dostupni ugovor Freedrive (produžena garancija, tehnički pregled, asistencija…) i zidna stanica za punjenje za upotrebu kod kuće.

Kategorije: Noviteti