Predstavljen osvježeni najjači serijski Volkswagen Golf R

Predstavljen osvježeni najjači serijski Volkswagen Golf R

Nakon što je Volkswagen predstavio klasičnu osvježenu verziju Golf modela, svjetlo dana ugledala je i najsnažnija sportska izvedba Golfa sa oznakom R. Novi Golf R pored vizuelnih i tehnoloških promjena dobio je i više snage što ga čini do sada najjačim serijskim Golfom.

Osvježeni Golf R sada raspolaže s 310 KS, deset konja više od prethodnika, a snagu isporučuje 2.0-litreni turbo benzinac u kombinaciji sa sedmostepenim DSG mjenjačem. Također, povećan je i maksimalni okrtni moment s 385 Nm na 400 Nm pa osvježeni Golf R do 100 kilometara na sat ubrzava za 4,6 sekundi.

Pored klasične hathchback izvedbe u ponudi je i karavanski Golf Variant R model. Obje izvedbe opremljene su sa snažnijim kočnicama, sportskim ispušnim sistemom s četiri završetka, unaprijeđenim ogibljenjem, sportskim sjedištima…

S vizuelnim promjenama na eksterijeru i Golf R je dobio prednja LED svjetla, izmijenjene branike i moderniji enterijer, pri čemu vozači mogu da se odluče i za opcijsku 12,3 inčnu digitalnu instrument tablu i novi, veliki centralni ekran dijagonale 9,2 inča (serijski se dobije ekran dijagonale 6,5 inča) s kontrolom gestovima.

Volksvagen je promociju Golfa R iskoristio i da najavi da će redizajnirani Golf dobiti i novi 1.0-litarski trocilindrični turbo benzinac s 85 KS, kao zamjenu za stari 1.2 TSI, također s 85 KS. Novi 1.0 TSI (u kombinaciji sa petostepenim ručnim mjenjačem) prema fabričkim podacima troši 4,8 litara.

Kategorije: Noviteti