Škoda Superb sa novom ponudom opreme za još bolji komfor i više sigurnosti

Škoda Superb sa novom ponudom opreme za još bolji komfor i više sigurnosti

Marka Škoda proširuje ponudu opreme za svoju perjanicu. Modele Škoda Superb i Škoda Superb COMBI od kraja maja 2017. godine krasit će brojni noviteti. Među njih ubrajaju se automatski poziv u nuždi, dodatna sigurnosna i komforna oprema te poboljšana rješenja u području povezivosti. 

S novom modelskom godinom Škoda Superb limuzina i karavanska verzija mogu po želji biti opremljeni sustavom Care Connect. Najvažnija funkcija sistema Care Connect svakako je automatski poziv u nuždi (Emergency Call), koji se aktivira nakon sudara te nakon uključivanja jednog od sistema sigurnosti. Vozilo uspostavlja audio vezu i vezu za prijenos podataka s centralom za pozive u nuždi te dostavlja sve potrebne podatke. Poziv u nuždi može se uputiti i manualno, pritiskom na tipku u krovnom modulu.

Pored toga, također moguć je udaljeni pristup vozilu preko aplikacije Škoda Connect App. Na smartphoneu se između ostaloga prikazuje jesu li prozori i vrata zatvoreni te jesu li svjetla isključena. Funkcija položaja parkiranja prikazuje lokaciju vozila, a funkcija “Sirena & žmigavci” (“Honk & Flash”) olakšava pronalazak automobila tako što aktivira sirenu i žmigavce.

Infotainment: 9,2” zaslon u dizajnu stakla i SmartLink+

U modelu Škoda Superb na raspolaganju stoje optimirani infotainment sistemi za rukovanje brojnim funkcijama. Dijagonala zaslona navigacijskog sistema Columbus povećala se s 8” na 9,2”, a dijagonala zaslona sistema Swing s 5” na 6,5”. Dizajn stakla oplemenjuje ekrane visoke rezolucije.

S integriranim sistemom SmartLink+ Škoda Superb sada nudi dodatne mogućnosti za povezivanje vozila i smartphonea. SmartLink+ dovodi aplikacije iz područja navigacije, infotainmenta i komunikacije s mobilnog telefona u automobil te na raspolaganje stavlja podatke o vozilu radi analize na smartphoneu.

Sistemi pomoći za vozača: kontrola razmaka pri parkiranju (Park Distance Control)

Škoda Superb pomaže pri izbjegavanju oštećenja koja nastaju tijekom postupka parkiranja. To osigurava serijski sistem kontrole razmaka pri parkiranju (Park Distance Control) s proširenom funkcijom kočenja pri manevriranju (Manoeuvre Assist). Ova funkcija sada prepoznaje i prepreke ispred vozila. Sistem ne upozorava samo pomoću vizualnih i zvučnih signala već po potrebi automatski koči vozilo.

Vozačevo sjedište sa funkcijom masaže, poboljšana komunikacija između putnika i razina buke

Karakter modela Škoda Superb kao komfornog vozila u kojemu cijela porodica može krenuti na putovanje dodatno je naglašen novim karakteristikama opreme. Za povećanu udobnost na dugačkim stazama brine po želji dostupna funkcija masaže vozačevog sjedišta, a ona je raspoloživa s električno namjestivom varijantom koja uključuje ventilaciju i funkciju memorije.

Komunikacija u automobilu također se poboljšava digitalnim pojačavanjem glasa. Sistem preko mikrofona u kokpitu prenosi vozačev i suvozačev glas do putnika u stražnjem dijelu vozila. Dodatno poboljšanje nivoa buke, koje je postignuto promjenama u podvozju i na prednjim bočnim staklima, također doprinosi boljemu razumijevanju. Bočna stakla od laminiranog stakla sada su dostupna s akustičnom folijom smještenom između dviju staklenih površina.

Novi dizajn 19 inčnih točkova od lakog metala Acamar naglašava elegantni dojam ovoga češkog vrhunskog modela. Poboljšani Škoda Superb moći će se kasnije tokom godine također naručiti s novom i elegantnom metalik bojom karoserije – Velvet crvenom.

Za verziju opreme Laurin&Klement nude se bočne hromirane letvice i crna krovna obloga. Njima se dodatno oplemenjuje otmjena varijanta vrhunskog modela marke Škoda.

Kategorije: Noviteti