Volkswagen službeno predstavio redizajnirani Arteon i novu Arteon Shooting Brake

Volkswagen službeno predstavio redizajnirani Arteon i novu Arteon Shooting Brake

Nakon višemjesečnih najava Volkswagen je predstavio redizajnirani Arteon i potpuno novi Arteon Shooting Brake model.

Volkswagen Arteon ostao je prepoznatljiv, ali je nadograđen sa novim detaljima koji su karakteristični za nove Volkswagen modele. Na prednjem dijelu Arteon je dobio modifikovanu masku u kojoj je integrisana svjetlosna traka koja vizeuelno spaja farove.

Tu su i nove hormirane lajsne te novi usisnici zraka na redizajniranom odbojniku. Na zadnjem dijelu tu su nova svjetla, dodatni hromirani detalji, novi difuzor i novi poklopci koji imitiraju ispušni sistem.

Najveća promjena je uvođenje novog Arteon Shooting Brake modela. Riječ je o sportskom i praktičnom karavanu koji raspolaže sa prtljažnim prostorom od 1.632 litre kada su zadnja sjedišta preklopljena. To je 75 litara više više od standardnog modela.

Prostor putničke kabine također je dizajnerski i tehnološki osvježen. Promjene nisu velike, ali su vidljive i donose više ekskluzivnosti. Redizajnirani Arteon dobio je novi upravljač novu digitalnu instrument tablu, no digitalne komande automatskog klima uređaja, novi MIB3 infotainment sistem koji ima podršku za bežični Android Auto i Apple CarPlay.

Promjene donose i novo ambijentalno osvjetljenje u boji, bežični punjač za pametne telefone i vrhunski audio-sistem Harman Kardon od 700 watta.

Manje dizajnerske promjene ogledaju se u novim otvorima ventilacionog sistema, novim materijalima, novim dizajnom sjedišta, te dodatnim hromiranim ukrasnim elementima.

Tehnološke nadogradnje

Govoreći o tehnologiji, redizajnirani Arteon dobio je opcionalni sistem Travel Assist. On omogućava “djelomično automatiziranu vožnju” pri brzinama od 0 do 210 km/h. Kamera za vožnju unazad dobila je prošireni ugao prikaza slike, pa vozač može vidjeti sliku od 90 do 170 stepeni.

Ispod haube nalazi se novi plug-in hibridni pogonski sklop koji obećava bolje performanse i bolju efikasnost. Novi pogonski sklop čini 1.4 litreni TSI benzinski motor sa 156 KS i električni motor sa 115 KS koji u konačnici daju kombinovanu snagu od 218 KS. Električna energija pohranjuje se u Litiji-ionsku bateriju koja može osigurati autonomiju na električni pogon do 50 km.

U benzinskoj ponudi motora nalaze se TSI jedinice sa snagom od 190 i 280 KS, a kupci koji traže više snage mogu se odlučiti za Arteon R model sa 320 KS i koji ima agresivniji izgled te pogon na sva četiri točka na koje se snaga prenosi preko R-Performance Torque Vectoring tehnologije.

Uvijek aktuelna dizelska paleta nudi 2.0 litreni TDI EVO motor sa 150 i 200 KS, a u ponudi se više ne nalazi BiTDI motor.

Osvježeni Arteon i Arteon Shooting Brake u prodajne salone trebali bi stići početkom oktobra ove godine.

Ove izvedbe neće biti dostupne za Američko tržište već model sa 2.0 litrenim TSI motorom snage 272 KS i 349 Nm okretnog momenta. Pogonom na prednje točkove je standard, a kao opcija nudi se pogon na sva četiri točka.

Kategorije: Noviteti