Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Volvo EX90

Volvo EX90: početak nove ere za Volvo Cars

Pravi, potpuno električni SUV sa sedam sjedišta podiže naše općenito visoke standarde sigurnosti i održivijeg načina života: novi Volvo EX90 najavljuje početak nove ere za Volvo Cars na putu prema potpuno električnoj budućnosti.

Svake godine predstavit ćemo jedno potpuno električno vozilo, a počinjemo s modelom Volvo EX90. Do 2030. godine namjeravamo uvesti potpunu elektrifikaciju vozila iz naše ponude, što je jedan od najambicioznijih planova u automobilskoj industriji i ključni korak ka ostvarenju našeg cilja da do 2040. postanemo klimatski neutralna kompanija.

Prije nekoliko dana smo u srcu Stockholma predstavili svijetu naš potpuno električni vodeći model SUV, koji odražava naše švedske korijene. Proizvodnja modela Volvo EX90 počinje sljedeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a godinu dana kasnije u Kini, što istovremeno prikazuje globalnu orijentaciju kompanije Volvo Cars. Do tada želimo da osiguramo klimatsku neutralnost ovih proizvodnih pogona.

Volvo EX90 svojom novom, uspješnom implementacijom skandinavskog dizajna, slijedi princip “forma slijedi funkciju”. Riječ je o svestranom, elegantnom porodičnom vozilu modernih proporcija koje krase centralni automobilski računar s najnovijom tehnologijom, povezivost i elektrifikacija pogona za optimizaciju sigurnosti, efikasnosti i estetike.

Volvo EX90

»Volvo EX90 pokazuje gdje smo i gdje idemo”, rekao je naš izvršni direktor, Jim Rowan. „Ovo je potpuno električno vozilo s dometom do 600 kilometara s jednim punjenjem, što dodatno podiže naše sigurnosne standarde, i ujedno i prvi model Volvo koji opredjeljuju softver i povezivost sa širim ekosistemom, npr. vašim domom i drugim uređajima. Volvo EX90 predstavlja početak nečeg novog za Volvo Cars na mnoge načine.«

Osiguravanje vaše sigurnosti i sigurnosti vaših najdražih

Standardna sigurnost modela Volvo EX90 također je na najvišem nivou do sada. Automobil je osmišljen da razumije vas i vašu okolinu i time doprinese povećanju vaše sigurnosti, kao i sigurnosti vaših najdražih i drugih učesnika u saobraćaju. S vremenom također postaje pametniji i sigurniji, koristeći podatke za učenje i preuzimajući ažuriranja.

Najnovija tehnologija detekcije pruža nevidljivi sigurnosni štit koji štiti i unutrašnju i vanjsku stranu modela Volvo EX90. Sklopovi najsavremenijih senzora, poput kamera, radara i sistema LiDAR povezani su sa računarima visokih performansi u automobilu, a pritom platforma NVIDIA DRIVE upravlja interno razvijenim softverom i stvara pogled na okolinu od 360 stepeni u stvarnom vremenu.

Volvo EX90

Naši senzori se ne umaraju i ne zbunjuju. Osmišljeni su da reaguju i posreduju kad zakasnite s reakcijom samo za trenutak. Naša tehnologija LiDAR iz sklopa softvera Luminar detektira cestu ispred vas danju i noću, pa čak i pri velikoj brzini. Može vidjeti male objekte stotinama metara ispred vas, što vam pruža više vremena za reakciju i izbjegavanje. Senzori također doprinose unapređenju pouzdanosti i ukupnih performansi funkcije asistirane vožnje Pilot Assist s novom podrškom pri upravljanju prilikom promjene vozne trake.

Naš nevidljivi sigurnosni štit također osigurava vašu sigurnost u unutrašnjosti vozila. Posebni senzori i kamere zahvaljujući našim vlastitim algoritmima ocjenjuju fokus vašeg pogleda. EX90 je prvi model Volvo koji primjenjuje ovu tehnologiju za pomno praćenje i otkrivanje pada koncentracije, pospanosti ili drugih vrsta nepažnje.

Volvo EX90

Vozilo vas upozorava, u početku blagim guranjem, ali zatim prema potrebi pojačava intenzitet. A ako se dogodi nezamislivo pa zaspite ili vam pozli tokom vožnje, Volvo EX90 je zasnovan tako da se sigurno zaustavi i pozove pomoć.

Zahvaljujući svom najsavremenijem sistemu senzora, uključujući tehnologiju LiDAR, EX90 je prvi model Volvo koji posjeduje hardver spreman za uvođenje prave autonomne vožnje u budućnosti.

Tehnologija sa svrhom

Osnovni sistem – koji pokreću platforme vještačke inteligencije Xavier i Orin tvrtke NVIDIA DRIVE, platforme Cockpit Snapdragon® tvrtke Qualcomm Technologies i softver koji su razvili inženjeri Volvo Cars – upravlja većinu osnovnih funkcija vozila, od sigurnosti i infotainmenta do upravljanja baterije. Krajnji rezultat je odazivnije i prijatnije iskustvo unutar vozila.

Volvo EX90

Drugim riječima, Volvo EX90 nije samo novo vozilo, nego i vrlo napredan račur na točkovima. Štaviše, kao pametni telefon ili prijenosni računar, Volvo EX90 je dizajniran da s vremenom postaje sve bolji zahvaljujući redovnim nadgradnjama softvera putem zraka (OTA).

Kombinirajući vrhunski računarski kapacitet platformi Cockpit Snapdragon sa mogućnostima vizualizacije iz softvera Unreal Engine, 3D-alat Epic Games razvojnog programera Epic Gamesa, koji se koristi u nekim od najvećih svjetskih PC igara, donosi munjevito brze računarske performanse i visokokvalitetnu grafiku na ekranima automobila i prikaz podataka na vjetrobranskom staklu.

Centralni 14,5-inčni ekran je vaša ulazna tačka za jedan od najboljih infotainment sistema na tržištu, s ugrađenim sistemom Google. Aplikacije i usluge, između ostalog, obuhvataju i pomoć softvera Google Assistant korištenjem bez ruku, navigaciju Google Maps i mnogo više vaših omiljenih aplikacija iz trgovine Google Play. Ekrani u modelu Volvo EX90 pomažu vam da držite pogled usmjeren na cestu, nudeći vam prave informacije u pravo vrijeme. Volvo EX90 također je kompatibilan sa bežičnim rješenjem Apple CarPlay.

Volvo EX90

Zahvaljujući serijskom povezivanju 5G, tamo gdje je to dostupno, instalacija aplikacije na početni ekran i uživanje u vrlo intuitivnoj navigaciji nikad nije bilo lakše. Svoju omiljenu muziku možete prenositi i putem novog audio sistema Bowers & Wilkins s tehnologijom surround zvuka Dolby Atmos, premijerno instaliranom u vozilo Volvo, a tu su i zvučnici ugrađeni u naslone za glavu za impresivno zvučno iskustvo.

Volvo EX90 također uključuje tehnologiju telefonskog ključa kao standard. Vaš pametni telefon služi kao ključ automobila i automatski otključava vozilo i pokreće personalizirani ekran dobrodošlice. Kada uđete u vozilo automatski se učitava i vaš lični profil.

Sva tehnologija je ugrađena u jedan od najudobnijih i najelegantnijih interijera automobila na tržištu, koji je izrađen od prirodnih i odgovorno pribavljenih materijala. Dizajn interijera također odražava naše ciljeve održivosti, npr. da postanemo klimatski neutralna kompanija s kružnim poslovnim modelom do 2040. godine.

Volvo EX90

Podrška održivijem načinu života

S potpuno novom, interno razvijenom bazom električne tehnologije, Volvo EX90 je savršen saputnik za održiviji porodični način života. Uz domet vožnje s jednim punjenjem do 600 kilometara bez emisija prema ciklusu testiranja vožnje WLTP, EX90 treba 30 minuta za punjenje baterije od 10 do 80 posto.

Uvodnu verziju s dvostrukim motorom i pogonom na sva četiri točka pokreću baterija od 111 kWh i par elektromotora s trajnim magnetom, koji zajedno isporučuju 380 kW snage (517 KS) i 910 Nm okretnog momenta. U kombinaciji s potpuno novom šasijom, vozilo nudi izvrsno i glatko iskustvo vožnje.

Volvo EX90 sadrži približno 15 posto recikliranog čelika, 25 posto recikliranog aluminija i 48 kilograma reciklirane plastike i bio-baziranog materijala, što predstavlja približno 15 posto ukupne plastike u vozilu – najveći udio bilo kojeg vozila Volvo trenutno dostupnog na tržištu. Volvo EX90 također je naše prvo vozilo sa svom potrebnom mašinskom opremom za dvosmjerno punjenje. Riječ je o tehnologiji koja omogućava korištenje akumulatora automobila kao dodatnog izvora energije, na primjer za napajanje u kući, napajanje drugih električnih uređaja ili drugog električnog vozila Volvo. U početku ćemo omogućiti dvosmjerno punjenje na izabranim tržištima.

Kategorije: Noviteti