Video servis: Zamjena ulja i filtera

Video servis: Zamjena ulja i filtera

U drugom video servisnom prilogu donosimo vam detalje vezane za zamjenu motornog ulja i filtera u ovlaštenom servisu Peugeota.

Redovan servis koji uključuje zamjenu motornog ulja i filtera od izuzetne je važnosti za ispravan i siguran rad motora. Korištenjem samo originalnog i tačno propisanog motornog ulja od proizvođača automobila, omogućit će pouzdan i dugotrajan rad motora. Neredovna izmjena ulja može uzrokovati oštećenja na motoru, ali i pogrešan odabir motornog ulja. Prilikom izmjene motornog ulja potrebno je obratiti pažnju na gradaciju ulja, koja je propisana od proizvođača automobila, tačno za tip motora u vašem vozilu.

Uz izmjenu ulja potrebno je izmjeniti i filtere na automobilu. Kao i ulje, oni imaju jako bitnu ulogu za ispravan i dugotrajan rad motora. Filteri zadržavaju razne štetne čestitce koje mogu prouzrokovati određene probleme u radu motora, ali i oštećenja. Uljni filter tako spriječava da moguće nečistoće u ulju odu na dijelove koji se podmazuju i prouzrokuju određene probleme u podmazivanju. Filter za gorivo takođe treba redovno mjenjati, posebno u zimskom periodu na dizel vozilima. Poznato je da se u Bosni i Hercegovini, ali i okruženju, na benzinskim pumpama prodaje gorivo lošeg kvaliteta, iz kojeg se izdvaja parafin koji začeplja filter te uzrokuje probleme u radu motora. Filter zraka spriječava ulazak prašine, insekata i drugih štetnih čestica u motor, koje bi mogle uzrokovati probleme u radu. Začepljen zračni filter može uzrokovati slabije vozne karakteristike, pojavu manje količine crnog dima kod dizel vozila, ali i nešto veću potrošnju goriva. Filter zraka za kabinu pročišćava zrak koji ulazi preko ventilacionog sistema. Potrebno je obratiti pažnju o vrsti filtera kabine, a oni se razlikuju da li vozilo ima klima uređaj ili ne.

Brigu za ispravan i pouzdan rad motora vašeg automobila, prepustite stručnom i ovlaštenom servisu.

Kategorije: Video servis