Testirali smo: Kolika je brzina virusa COVID-19 – Brži je od većine sportskih automobila!

Testirali smo: Kolika je brzina virusa COVID-19 – Brži je od većine sportskih automobila!

Gotovo prije mjesec dana u samo “praskozorje” evropske pandemije Corona virusa krenuli smo na sajam automobila u Ženevu sa jednim prilično snažnim automobilom, a koji će nam kasnije u neku ruku pomoći da pobjegnemo od ove kuge 21 vijeka.

Piše: Emir Kalender

Dok se čitav svijet bori protiv COVID-19 – Corona virusa, odlučili smo napraviti recenziju ovog “svjetskog noviteta” iz ugla automobilske industrije.

Po već provjerenom receptu recenziju smo započeli sa dizajnom i veličinom. Virus COVID-19 ima trodimenzionalnu strukturu, a sam vanjski izgled virusa je prilično jednostavan.

Mala okrugla “loptica” sa pipcima koji podsjećaju na krune, po čemu je i dobio ime CORONA. Njegova veličina je 0,125 mikrometara što mu osigurava mali otpor zraka i u konačnici brzo kretanje kroz zrak.

Unutrašnjost virusa sastavljena je od virusnog proteina koji veže specifični receptor na ciljne ćelije respiratornog sistema. To znači da napada vozačev ventilacioni sistem – pluća!

Performanse virusa

Virus za pokretanje koristi uglavnom čovjeka koji je ga ispaljuje do neslućenih brzina. Tako prilikom kihanja zaraženog čovjeka virusi lete procijenjenom brzinom od 100 metara po sekundi,a a što je više od 360 km/h! Za njegovu kretnju koristi i kašalj što je nešto sporiji vid kretnje što je oko 150 km/h. Definitivno ovo je najbrži novitet čiju smo radili recenziju.

Digresija – Iskreno želimo što Policija nije u stanju da napiše prekršajni nalog Corona virusu za prekoračenje brzine, obzirom da i u vanrednoj situaciji koja vlada u BiH kontrolišu brzinu kretanja vozila sa stacionarnim radarima koji su postavljeni na dva Volkswagen T-Roc službena automobila.

Nakon samog kihanja ili kašlja prema istraživanju naučnika, čestice virusa u zraku ostaju najmanje 3 sata, dok na površinama poput plastike, nehrđajućeg čelika ili kartona ostaju puno duže.

  • Plastika i nehrđajući čelik: čestice su ostale tri dana
  • Karton: jedan dan
  • Bakar: četiri sata

Kada je riječ o potrošnji, on troši jako puno energije, posebno kod vozača starije životne dobi što u konačnici izaziva smrtnih ishod. Virus nije otporan na minimalnlno 70% alkohol tako da i dalje važi zabrana konzumiranja alkohola za vozače, a i sam alkohol u organizmu ne dolazi u doticaj sa virusom. Također, uništavaju ga i sredstva na bazi hlora.

U gradskim sredinama tokom velikih gužvi ima veliku brzinu širenja, dok na otvorenim prostorima ona je nešto manja, ali i dalje prisutna. Kako ne bi došli u priliku da vam COVID-19 iscrpi energiju gdje vam neće pomoći ni “preklemavanje” elektro šokerom iz CARLANDER-a, ali i lokalnog auto moto saveza savjetuju vam da ostanete kod kuće sa minimalnim izlaganjem direktnom kontaktu sa drugim vozačima i suvozačima.

Mjesta na automobilu koja trebate redovno dezinfikovati.

Zaključak

Pandemija virusa COVID-19 došla je veoma brzo i pokorila sve velike automobilske gigante. U roku od mjesec dana zatvorila je sve velike fabrike automobila, automobilske opreme i dijelova. Danas, automobilski proizvođači traže alternativu kako da prežive pa se okreću proizvodnji dijelova za respiratore koji će, nadajmo se, pomoći da prežive zaraženi vozači.

Prvi put od postojanja automobilske industrije svi pozivaju, od proizvođača pa do automobilskih medija: nemoj te se kretati i budite u samoizolaciji. Bolje 14 dana samo izolacije nego vječno uzemljenje! Ako ste prisiljeni na minimalnu kretnju u kojem ćete koristiti automobil u nastavku vam donosimo sliku koja tačno pokazuje na koje dijelove unutrašnjosti automobila trebate obratiti pažnju i često ih dezinfikovati.

Mjesta na automobilu koja trebate redovno dezinfikovati.

Važne napomene
  • Nosite masku bez obzira koja je – odmoći neće, a ako ste zaraženi smanjit će kretanje virusa
  • Ne diraj ništa što ne morate. Perite ruke sapunom najmanje 30 sekundi i toplom vodom. Koristi te dezinfekciona sredstva za površine i predmete. Ne zaboravite da redovno dezinfikujete mobilni telefon jer njega najčešće dirate!
  • Presvlačite odjeću sa kojom ste bili vani
  • Ako možete dezinfikujte obuću ili je ostavi na mjesto koje nije životni prostor
Kategorije: Testovi