HGP predstavio Volkswagen Passat 2.0 TSI sa 480 KS

HGP predstavio Volkswagen Passat 2.0 TSI sa 480 KS

Tunerska kuća HGP specijalizovala se za povećanje snage modela iz Volkswagen Grupacije pa su tako preradili još jedan aktuelni model. Za novi projekt pojačanja snage odabran je aktuelni Passat model sa 2.0 TSI motorom.

Passat sa 2.0 TSI turbo benzinskim motorom serijski raspolaže sa 280 KS što je više nego dovoljno većini vlasnika ovog modela. No, HGP je odlučio da ponudi i snažniju izvedbu za oni koji su ovisnici o adrenalinu i brzoj vožnji. Preradom HGP-a Passat je dobio ni manje ni više nego dodatnih 200 KS.

HGP je odabrao Passat u karavanskoj izvedbi te ugradnjom novog turbo punjača automobil je dobio 480 KS što je više od BMW-a M4! Pored novog turbo punjača ugrađen je KN filter zraka i novi ispušni sistem koji ima veći protok. Povećanje snage motora zahtijevalo je i promijene na DSG mjenjaču koji sada brže prebacuje stepene prijenosa i prenosi veći okretni moment na podlogu putem 4Motion pogona na sva četiri točka.

Sve promijene u konačnici su donijele i bolje performanse pa tako Passat nakon prerade u HGP-u do prvih 100 km/h stiže za 4,5 sekundi, te hvata maksimalnu brzinu od gotovo 300 km/h. Uz doradu motora ovaj model ima i nove točkove i kočnice sa Golfa R, KW opruge i novo sportsko kvačilo.

Iako cijene još nisu objavljene, u HGP-u su do sada za ovakve dorade, samo ugradnja turbo punjača bez vizuelnih dorada i promjena na ovjesu i kočnicama, drugih Volkswagen modela tražili iznose od oko 13 hiljada eura, pa očekivana cijena ovog projekta nije mala.

Kategorije: Tuning