25 godina Californie

Volkswagen California slavi 25 godina postojanja

150310-a-vw

Volkswagen Privredna vozila slave 25. rođendan modela Volkswagen California. Broj proizvedenih vozila u skladu je sa godišnjicom: oko 100.000 furgona California je sišlo sa montažne trake u proteklih 25 godina. Počelo je sa modelima T3, zatim T4 i napredovalo se do današnjeg modela T5. I naravno, tu su i preci modela T1 i T2.

Putovanje avionom bilo je skupo, a šatori više nisu bili u modi. Odmor sa kampovanjem u kamperu je doživio najveću popularnost osamdesetih godina. Kao i ranijih godina, putovanje i istraživanje Južne Evrope predstavljalo je glavnu atrakciju – ali više ne sa šatorom, natovarenim karavanom, kolima ili vozom, već sa kamperom furgonom koji se kupovao specijalno za ovu namjenu. Ovo je dovelo do potpuno nove vrste odmora – dva dana u jednom mestu, zatim tri dana u drugom. Teško da se mogla dostići veća individualna sloboda – daleko od svakodnevnih obaveza. Za Volkswagen, ovo je bio dovoljan razlog da dizajnira svoj kamper furgon California.

Ideja nije bila potpuno nova. Veoma dugo Westfalia je pravila kamper furgon pod nazivom Joker, koji je bio baziran na VW Transporteru. Osnovni projekat ovog modela, pravljenog po narudžbini, pokazao se kao veoma praktičan dugi niz godina i obuhvatao je sjedišta za dvije osobe nazad sa mogućnošću preklapanja, koja su se mogla sklopiti radi odmora, kao i uski kuhinjski elementi sa lijeve strane sa hladnjakom, pećnicom na plin, sudoperom i skladišnim prostorom. Ovaj raspored pruža dovoljno prostora za ulazak kroz široka klizna vrata. Ipak Joker sa svim neophodnim detaljima i mnogobrojnim dodatnim elementima je postao nepristupačan za prosječnog kupca. I u baš tom momentu je nastupio Volkswagen.

VW_California-Berghaus-Image-01

Ovim je otvoren put cijeloj generaciji kamper furgona California, kao i samoj ideji koja je predstavljena prije 25 godina. Za razliku od vozila sa visokim krovom i onih sa dugim međuosovinskim rastojanjem, model California karakterisao je specifičan krov koji je bio savijen u zadnjem dijelu i to svih ovih godina i kod svih generacija. Pored najpopularnije T3 “osnovne verzije” modela California iz tih dana, “Freestyle” takođe je prikazan – to je najpoželjniji i najnoviji specijalni model koji je baziran na T4. Izložba se završava sa aktuelnim modelom California Beach Edition, koji još jednom otjelotvoruje prvobitnu osnovnu ideju o ekonomičnom kamper furgonu.

Kod aktuelne pete generacije modela California, u ponudi su dva 2.0-litrena TSI motora sa 110 kW/150 KS i 150 kW/204 KS i pet TDI motora. Njihova snaga je u rasponu od 62 kW/84KS, 75 kW/102 KS do 84 kW/114 KS te BlueMotion od 103 kW/140 KS do 132 kW/180 KS. Dva snažna TDI motora i TSI motori idu u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Takođe moguće je kombinovati neke motore sa DSG mjenjačem i 4MOTION pogonom. Felge od 17 inča koriste se u kombinaciji sa pogonom na sva četiri točka ili sa biturbo motorom sa 132 kW/180 KS. Bezbjednosni sistemi su ABS, ASR, ESP, hill hold assist, kao i sistem za stabilizaciju prikolice koji kupac dobija ako poruči paket za vuču.

2012-VW-California-Beach-front-three-quarter-surf

Kategorije: Vijesti