Car of the Year 2015: Nagrada će po 4-ti put biti dodijeljena u Ženevi

auto godine 2015 logo

Car of the Year 2015: Nagrada će po 4-ti put biti dodijeljena u Ženevi

Geneva International Motor Show će po 4-ti put biti domaćin dodjele prestižnog priznanja Automobila godine (Car of the Year) 2015. Ovaj izbor održava se već preko 50 godina, što mu daje poseban značaj.

Poseban značaj prepoznali su i organizatori sajma, pa će ceremonija imati potpuno novu postavku, kako bi se izašlo u susret prisutnim novinarima i predstavnicima izlagača, kao i gledaocima koji će moći pratiti direktan prenos. Dodjela će se, kao do sada, održati u lobiju Palexpo kongresnog centra, a pobjednički automobil će biti dovežen na binu.

Žiri Car of the Year, sastavljen od 58 novinara iz 22 evropske zemlje, decembra prošle godine suočio se sa 31 nominacijom, a po prodajnom kriterijumu (bar 5.000 prodanih vozila), izbor je sužen na 22 automobila. U drugoj rundi, izbor je po tradiciji sužen na 7 modela, koji se međusobno razlikuju, ali su atraktivni po pitanju inovacija, kvaliteta, odnosa cijena/performanse i dizajna.

Uužem izboru su:

  • BMW 2 Series Active Tourer
  • Citroen C4 Cactus
  • Ford Mondeo
  • Mercedes-Benz C Class
  • Nissan Qashqai
  • Renault Twingo
  • Volkswagen Passat

Trenutno se obavljaju finalni testovi, a završno glasanje, objava rezultata i dodjela priznanja će biti upriličena u ponedjeljak 02. marta 2015. godine u 15:00h. Predsjedavajuća žirija ove godine je Wibke Bruns (COI News, izdavač magazna Stern), a predsjednik žirija, švedski auto-novinar Hakan Matson, će ujedno biti i voditelj ceremonije.

Svi zainteresirani će ovu ceremoniju moći pratiti uživo na zvaničnim stranicama Sajma (www.salon-auto.ch) i organizacije Car of the Year (www.caroftheyear.org).

Kategorije: Vijesti