Novi Kia Sorento osvojio 5 zvjezdica za sigurnost na NHTSA crash testovima

Novi Kia Sorento osvojio 5 zvjezdica za sigurnost na NHTSA crash testovima

U najnovijim simulacijama sudara koje sprovodi Američka nacionalna agencija za sigurnost u saobraćaju (NHTSA) Kijin novi sportski terenac Sorento osvojio je svih 5 zvjezdica. Radi se o Kijinom najpoznatijem modelu kojega su od njegovog „rođenja“ 2002. godine prodali u više od 2 miliona primjeraka. Za američko tržište ga proizvode u fabrici u saveznoj državi Georgia, a za ostala svjetska tržišta u korejskom Hwasungu.

Osnova novog Sorenta je njegova značajno unaprijeđena platforma. Torzijska tvrdoća povećana je za 14 posto u odnosu na prethodnika. Karoserija se sastoji od 53-postotnog udjela naprednog čelika velike čvrstoće, što je čak 115-postotno povećanje u odnosu na prethodni model. Osim toga novi Sorento može se pohvaliti brojnim sigurnosnim i ostalim tehničkim pomagalima.

Sorento je namijenjen onim kupcima koji žive aktivnim životom, jer predstavlja idealno vozilo za avanture i bijeg s porodicom, a sa njim su potpuno samouvjereni znajući da je vozilo osvojilo čistu peticu u NHTSA crash testovima.

Prve primjerke novog Sorenta u našoj zemlji možemo očekivati ovih dana kada će biti poznato i više detalja o opremama i cijenama.

Kategorije: Vijesti