Mercedes prestaje razvijati SUS motore

Mercedes prestaje razvijati SUS motore

Mercedes prestaje sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorijevanjem!

Do jučer su mnogi sumnjičavo gledali prema električnim automobilima, mada i danas ima takvih, ali oni su budućnost koja svakog dana sve više zaživljava. Mnogi automobilski proizvođači osluškuju reakcije tržišta, dok njemci žele napraviti nekoliko koraka unaprijed i tako preuzeti glavni dio tržišnog kolača.

U tom smislu Mercedes je odlučio da zamrzne razvoj motora sa unutrašnjim sagorijevanjem te da fokus stavi na električne automobile i pogon. Vijest je prenio njemački Auto Motor und Sport čiji su novinari razgovarali sa Markusom Schaeferom koji je zadužen za razvoj.

„Mercedes trenutno na tržište donosi najnoviju generaciju motora sa unutrašnjim sagorijevanjem poput rednog šestaka iz novih SUV modela i nadolazeće redizajnirane E-klase i S-klase, a to bi ujedno mogla biti zadnja generacija ovakvih motora”, izjavio je Schaefer za Auto Motor und Sport. U planu razvoja trenutno nema mjesta za daljnji razvoj benzinaca i dizelaša.

Mercedesov prvi električni SUV EQC ovih mjeseci stiže na tržišta, a u planu su i manji EQB, te EQS kojeg smo u konceptnom izdanju vidjeli prošle sedmice na salonu automobila u Frankfurtu.

Kategorije: Vijesti