Nova Mazda6 osvojila 5 zvjezdica na Euro NCAP testu

Nova Mazda6 osvojila 5 zvjezdica na Euro NCAP testu

Nedavno potpuno osvježena Mazda6 osvojila je maksimalnih pet zvjezdica u najnovijoj seriji Euro NCAP testova. Testiranje je obavljeno u skladu sa novim, znatno strožijom kriterijima ocjenjivanja Euro NCAP-a za 2018. godinu.

Ključ uspjeha nove Mazde6 je povećanje čvrstoće njene lagane SKYACTIV karoserijske strukture koja upija energiju udara, šireg raspona naprednih i-ACTIVSENSE sigurnosnih tehnologija za pomoć vozaču u otkrivanju potencijalnih rizika i smanjenja vjerovatnoće oštećenja ili povrede, te poboljšanih performansi u smislu zaštite pješaka.

Od četiri ispitne kategorije uključene u ocjene Euro NCAP – zaštita odrasle osobe, djeteta, sigurnosti pješaka i ugrađenih sigurnosnih sistema, nova Mazda6 je poboljšala ili izjednačila tri od četiri rezultata koje je postigla prethodna verzija iz 2013. godine. Rezultat zaštite odrasle osobe kod osvježene Mazda6 povećan je za 3% na izuzetno visokih 95%, s maksimalnim bodovima za frontalni sudar sa zaustavljenim automobilom, te nalet na bočnu barijeru i bočno na stub.

Rezultat zaštite djeteta porastao je za značajnih 14% na 91%, s maksimalnim bodovima postignutim u obje kategorije frontalnih i bočnih udara. Visokih 66%, u smislu zaštite I sigurnosti pješaka podudara se s rezultatom prethodnog modela, dok nova Mazda6 postiže dojmljivih 73% u kategoriji ugrađenih sigurnosnih sistema.

Oslanjajući se na već ionako vrlo širok skup i-ACTIVSENSE sigurnosnih elemenatai, osvježena Mazda6 opremljena je unaprijeđenim radarskim tempomatom (MRCC – Mazda Radar Cruise Control), poboljšanim prilagodljivim LED prednjim svjetlima (ALH – Adaptive LED Headlights), inteligentnim limitatorom brzine (ISA – Intelligent Speed Assist), Mazdinom auto-hold funkcijom i sistemom nadzora bliske okoline sa 4 kamere – Top View 3600. Zaštita pješaka također je poboljšana ugradnjom aktivnog poklopca motora.

Vrhunska vozna dinamika nove Mazde6, u vidu linearnosti i odzivnosti, te predvidivog ubrzavanja, kočenja i upravljivosti, također je doprinjela postizanju pet zvjezdica na Euro NCAP-u.

Time što omogućavaju da lakše vozite automobil na siguran način, takvi elementi dodatno smanjuju potencijal nesreća, bez ugrožavanja Mazdinog tipičnog užitka i zabave u vožnji.

Kategorije: Vijesti