Novi Kia Sorento auto godine po mišljenju Carbuyer-a

Novi Kia Sorento auto godine po mišljenju Carbuyer-a

Novi Kia Sorento je u Carbuyerovom jubilarnom 10. izboru za najbolje automobile 2021. godine osvojio 2 nagrade i to za ‘najbolje veliko porodično vozilo’ i najprestižniju nagradu za ‘Auto godine’.

Kijin luksuzni SUV je tako nastavio uspješnu tradiciju modela e-Niro, Picanto i cee’d, koji su u prošlosti osvajali Carbuyerova priznanja.

Automobilski portal Carbuyer, koji na svom YouTube kanalu ima više od pola miliona pretplatnika, podijelio je nagrade u 19 kategorija među kojima je glavnu nagradu za auto godine osvojio Kia Sorento 4. generacije.

Paul Philpott, predsjednik i izvršni direktor britanske podružnice Kia Motors, rekao je: “Za Sorenta je ova nagrada izuzetno dostignuće i to je jedna od onih nagrada koja naše uposlenike i zastupnike čini ponosnim i predstavlja dodatnu motivaciju. Ovaj auto najbolje dočarava kako daleko smo kao brend stigli od ulaska na britansko tržište prije skoro 30 godina, jer pružamo vrhunski kvalitet, ekonimične i privlačne automobile, koji imaju sve veću bazu kupaca. Sorento je ovu nagradu potpuno zaslužio.”

Richard Ingram, urednik sajta Carbuyer.co.uk, komentirao je: “Nagradu za najbolje veliko porodično vozilo i glavnu nagradu za auto 2021. godine osvojio je model za kojeg smatramo kako je svestrano savršen.

“Kia Sorento je svestrani sportski terenac koji diše za vrat premium konkurentima, jer u istoj mjeri nudi luksuzni ambijent i prostranost. Konkurencija je u ovoj klasi žestoka, ali se nijedan konkurent s tako raznolikim talentima ne može približiti fantastičnom Sorentu. Čestitke Kiji na vrlo zasluženoj pobjedi.”

Novi Sorento negdje već u prodaji, kod nas na proljeće – stiže i kao plug-in hibrid

Sorento je prvi put rasploživ i s hibridnom snagom. Na nekim evropskim tržištima već su u prodaji hibridno-benzinska izvedba i dizelska izvedba – s najdužom evropskom garancijom – Kijinom fabričkom 7-godišnjom garancijom za cijelo vozilo (do 150.000 kilometara, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara). Zavisno od opremljenosti novi Sorento može imati funkciju Terrain Mode, koja pomaže kod savladavanja zahtjevnijih terena i sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu koji tokom promjene vozne trake na instrument tabli prikazuje vozilo u vozačevom mrtvom uglu.

Novi Sorento kod nas dolazi na proljeće kada će premijerno dobiti i plug-in hibridnu izvedbu.

Kategorije: Vijesti