Renault u brobi za čipove – Veliki problem kojeg i ostali ne mogu izbjeći!

Renault Megane eVision

Renault u brobi za čipove – Veliki problem kojeg i ostali ne mogu izbjeći!

Renault je priznao da vodi borbu kako bi osigurao dovoljan broj čipova kako bi nastavio nesmetanu proizvodnju. S nestašicom čipova koji se koriste u proizvodnji automobila susreli su se brojni proizvođači, a nestašica je uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo rekao je da je to “svakodnevna borba” u kojoj treba osigurati čipove potrebne proizvođaču automobila. Dodao je da bi nestašica mogla smanjiti Renaultovu proizvodnju za ovu godinu za čak 100.000 vozila.

Proizvođač automobila već je počeo osjećati posljedice nestašice, a početkom ove godine zaustavio je proizvodnju u pogonima u Francuskoj, Maroku i Rumuniji.

Brojni faktori pridonijeli su nedostatku poluvodiča. Prošle godine potražnja za novim vozilima znatno je pala zbog pandemije koronavirusa pa su proizvođači automobila smanjili narudžbe za mikročipove.

Istodobno, potražnja za elektronikom, uključujući PlayStation 5, Xbox Series X i računalima za one koji rade od kuće, naglo je porasla. Automobilska se industrija također vratila u proces proizvodnje mnogo brže nego što je iko očekivao, što je izazvalo nestašicu.

Čini se kako se stvari se neće brzo riješiti. Vijest o Renaultovoj borbi s nestašicom dolazi nedugo nakon što je objavljeno da je administracija Američkog predsjednika Bidena zatražila pomoć tajvanske vlade da riješi problem.

Tajvan je najveći svjetski proizvođač poluvodiča koji snabdijeva proizvođače širom svijeta, a najviše američke proizvođače.

Kategorije: Vijesti