U BiH zbog entitetskog glasanja možete izgubiti život!

U BiH zbog entitetskog glasanja možete izgubiti život!

Evropski broj za hitne situacije 112 uveden je kako bi omogući svim licima u nevolji da pozovu hitne službe (policija, hitna pomoć i vatrogasci), koristeći isti broj bilo gdje na području Evropske unije.

Broj 112 je dostupan u svim evropskim zemljama, ali ne i u Bosni i Hercegovini. Jedine države na tlu Evrope u kojima ovaj broj ne funkcionira je BiH i Ukraina.

Prve aktivnosti za uvođenje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112 u BiH počele su prije više od deset godina. Proces uvođenja jedinstvenog broja za hitne situacije zaustavljen je na Domu naroda PSBiH zbog, kako to obično biva, ugroženosti entiteta RS. Poslanici iz entiteta RS pravdaju svoje protivljenje da je riječ o prenošenju nadležnosti sa entiteta RS na nadležnost BiH.

Broj 112 spašava živote bez obzira na naciju, vjeru i boju kože!

Evropski proizvođači automobila sve češće uvode kao standard sigurnosni sistem koji u slučaju saobraćajne nesreće automatski pozivaju broj 112, te obavještava operativni centar o nesreći.

Nažalost, ovaj sigurnosni sistem na takvim automobilima u BiH neće raditi. Osim toga, neki proizvođači ne žele isporučivati svoje automobile sa ovim sigurnosnim sistemom na BH tržište, jer u slučaju nesreće sistem neće imati koga pozvati, a proizvođač je prodao taj sistem kupcu pa je jasno da postoji opravdan razlog za tužbu.

Neki od distributera kako bi nastavili isporuku savremenih modela morali su nalijepiti obavijest u automobilima kako ovaj sistem ne radi u BiH, te se na taj način ogradili od eventualnih žalbi ili tužbi.

Šta treba za uvođenje jedinstvenog broja 112 u BiH? Potrebno je samo da se poslanici u PSBiH iz oba entiteta dignu ruku za zakon kojim bi se to regulisalo, a infrastruktura već godinama čeka na upotrebu.

Do tada svi koji se nađu u potrebi za poziv hitne službe morat će zvati lokalnu policiju, hitnu pomoć, vatrogasce. Oni koji ne budu mogli pozvati, a automobil bi možda mogao, ostat će prepušteni sudbini da ih neko nađe dok su još živi.

Kategorije: Vijesti