Tesla se suočava sa krađom intelektualne svojine

Tesla Model S

Tesla se suočava sa krađom intelektualne svojine

Tesla je podigla tužbu protiv bivšeg zaposlenika koji je navodno ukrao poslovne tajne. Prema optužnici, nakon samo tri dana od početka rada jedan od inžinjera ukrao je hiljade datoteka koje nisu vezane za njegov dio rada.

Alex Khatilov optužen je kao bivši zaposlenik Tesle da je samo u roku od tri dana nakon što je zaposlen “drsko ukrao hiljade računalnih skripti s poslovnom tajnom”, koje je kompanija godinama razvijala.

Priča započinje 28. prosinca 2020. kada je Tesla zaposlila Khatilova kao inženjera softverske automatizacije. Ubrzo nakon što je prihvatio posao, Tesla kaže da je Khatilov počeo krasti hiljade visoko povjerljivih datoteka s njihove interne mreže i prenio ih na svoj lični Dropbox račun.

Iz kompanije navode da je pristup tim datotekama ima samo nekoliko ljudi. Khatilov je bio jedan od njih, a Tesla tvrdi da je taj pristup koristio kako bi preuzeo datoteke koje nisu vezane za njegov posao.

Teslin tim za informacijsku sigurnost otkrio je preuzimanja 6. januara i suočio se s Khatilovim istog dana. Khatilov je u početku tvrdio da je na svoj Dropbox račun “prenio samo nekoliko osobnih administrativnih dokumenata”.

Kad su istražitelji zatražili da vide njegov Dropbox račun, Khatilov im je navodno dao pristup i tvrtka je pronašla “hiljade i hiljade Teslinih povjerljivih računarskih skripti”. Još uvijek nije utvrđeno da li su datoteke nekom poslane, ali je činjenica da se radi o krađi intelektualne svojine.

Kao rezultat istrage, Tesla je tužila Khatilova zbog kršenja ugovora, kao i kršenja dva zakona o poslovnoj tajni.

Kategorije: Vijesti