Volkswagen otvorio pogon za recikliranje auto baterija

Volkswagen reciklaza baterija

Volkswagen otvorio pogon za recikliranje auto baterija

Volkswagen Group Components otvorio je svoj prvi pogon koji će se baviti isključivo recikliranjem automobilskih baterija.

Novo pogon Volkswagena smješten je u Njemačkom gradu Salzgitteru i trenutno se radi na pilot-projektom recikliranja automobilskih baterija. Cilj projekta jeste uzeti stare litijum-jonske baterije korištene u automobilima i iz njih izvući korisne sirovine poput litijuma, nikla, mangana i kobalta, a izdvojiti aluminijum, bakar i plastiku. Na taj način bi se, u idealnom scenariju, moglo reciklirati do 90% svih dijelova baterija.

U ovom pogonu će se reciklirati samo automobilske baterije koje više nikako ne mogu biti korištene. Tokom ovog procesa recikliranja provodit će se i analiza koja treba pokazati da li je polovna baterija još sposobna da daje napon dovoljan za njen “drugi život” u sistemima dugotrajnog skladištenja energije, mobilnim stanicama za punjenje vozila i slično. Ako analiza pokaže da baterija za to nije više pogodna, uputit će se na reciklažu u Salzgitter.

Trenutno je, u sklopu pilot-projekta, moguće u ovom pogonu godišnje reciklirati tek do 3.600 baterija iz električnih automobila. Budući da će e-vozila dobijati na zastupljenosti, tako će rasti i reciklažni pogon, osmišljen tako da mu se kapacitet može povećavati.

Tek do kraja ove decenije, kažu iz Volkswagena, ovdje će se recikliranje baterija sprovoditi u značajnijim količinama. Volkswagen računa da će korištenjem recikliranih materijala i obnovljivih izvora energije prilikom izrade nove prosječne automobilske baterije, kapaciteta 62 kWh, uštedjeti 1,3 tone CO2 koji neće završiti u atmosferi.

Kategorije: Vijesti