Audi na sajmu automobila u Ženevi 2016: Audi Q2 novi član Q porodice

Audi na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 01

Audi na sajmu automobila u Ženevi 2016: Audi Q2 novi član Q porodice

Audi je dobio novog “klinca” u Q porodici, naime novi model Q2 sada je najmlađi i najmanji model Q porodice.  Mali Audi Q2 odiše sportskim karakterom kojeg krasi moderna tehnologija i novi dizajn, a posebno se tu ističu nova LED stražnja svjetla koje daju ovom modelu mladenački izgled.

Audi Q2 crossover dolazi sa prednjom i stražnjom zaštitom, ali je malo vjerovatno da će Q2 ikada napustiti asfalt. Audi ovaj model opisuje kao na “urbani-tip vozila”, tako da nije baš stvoren za savladavanje off road terena.

Audi Q2 dolazi isključivo sa pet sjedišta i pet vrata, a hvali se dužinom od 4,19 metara, 1,79 metara širinom, 1,51 metara visinom i međuosovinskim razmakom od 2,6 metara. Prtljažni prostor nudi kapacitet od 405 litara.

Audi na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 02

Q2 model dolazi sa poznatim Audi dizajnom putničke kabine, a standardno je opremljen MMI sistemom čij je ekran postavljen visoko na instrument tabli. Isti je moguće nadograditi sa navigacijom plus, kao i sa drugim doplativim mogućnostima koje olakšavaju za pristup raznim funkcijama. Audi Q2 moguće je opremiti i drugim naprednim tehnologijama.

Što se motora tiče, Audi Q2 bit će dostupan s izborom od šest jedinica. Benzinska ponuda kreće sa turbo trocilindarskim 1.0 TFSI motorom, naredni u ponudi je veći 1.4-litreni i 2.0-litreni TFSI motori jedinice. Raspon snage koji nude ponuđeni motori kreće se od 116 KS koliko nudi 1.0-litreni TFSI do 190 KS koliko nudi 2.0-litreni TFSI motor. Dizelsku ponudu čine poznati 1.6-litreni i 2.0-litreni TDI motori, a veći 2.0 motor bit će ponuđen u dvije izvedbe snage.

Audi na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 04

Motori će standardno biti upareni sa ručnim mjenjačem sa šest brzina, a opciono će biti dostupan automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom. Standardni pogon za sve motore je na prednjoj osovini, uz mogućnost doplativog quattro pogona na sva četiri točka koji će biti dostupan za snažne izvedbe pokretane 2.0 TDI i 2.0 TFSI motorima. Audi će za ove verzije ponuditi također doplativi adaptivni ovjes.

Audi će početi primati narudžbe za Q2 model sredinom godine, a prve isporuke u Evropi očekuju se ove jeseni.

Audi na sajmu automobila u Zenevi 2016 -620- 03

Kategorije: Auto sajam