Volvo u Frankfurtu 2013.

Volvo na sajmu automobila u Frankfurtu 2013.

Volvo na sajmu automobila u Frankfurtu

Snažna transformacija Volvo Car Group (Volvo automobili) naročito je evidentna na ovogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu. Novi Volvo Concept Coupé, prikazuje mogućnosti nove SPA arhitekture, dok su novi superefikasni četverocilindarski Drive-E motori sada dostupni u šest Volvo modela.

“Stvaramo novi proizvodni portfolio, koji spaja jaku tradiciju sa inovativnom tehnologijom i emocionalnim dizajnom. Svi bitni aspekti dobili su novu dimenziju, uz uvođenje emocionalnosti u racionalne kvalitete koje su u srcu i duši Volva“ – izjavio je Lex Kerssemakers, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnu strategiju pri Volvo Car grupaciji.

Polaganje puta za novi XC90

Volvo Concept Coupe je prvi od tri konceptna automobila, koji otkrivaju novi dizajnerski pravac Volvo automobila. Oni zapravo najavljuju potpuno novi XC90, koji stiže sljedeće godine.

„Volvo Concept Coupe nije futuristički automobil snova. Dizajniran je da demonstrira mogućnosti naše nove arhitekture: pouzdan stav, skladne proporcije i naglašene dizajnerske detalje. Iako je nadolazeći XC90 u potpunosti drugačiji automobil, kada se pojavi sljedeće godine, odmah ćete primjetiti vezu sa tek predstavljenim konceptom“ – izjavio je Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednika dizajna pri Volvo Car grupaciji.

Tri Drive-E motora

Prva tri motora Drive-E porodice, dvolitarski četverocilindraši, bit će lansirani u jesen 2013. godine.

Na samom početku komercijalizacije, modeli S60, V60 i XC60 će biti dostupni sa tri motora iz nove porodice; T6 turbobenzincem sa 306 KS, T5 turbobenzincem sa 245 KS, te D4 turbodizelašem sa 181 KS, a tu je i novi 8-stepeni Aisin automatski mjenjač, koji dodatno doprinosi rafiniranosti vožnje i ekonomičnosti.

Strategija Volva je korištenje elektrifikacije u cilju stvaranja četverocilindarskih motora, koji će ponuditi mogućnosti na nivou V8 motora. Konceptni automobil pokreće 2.0 litarski Drive-E benzinski motor opremljen turbopunjačem i kompresorom i uparen sa električnim motorom na stražnjoj osovini. To automobilu daje ukupnu izlaznu snagu od nekih 400 KS i preko 600 Nm obrtnog momenta.

„Naš uspješni V60 Plug-in Hybrid već je dokazao da efikasan automobil može biti i zabavan za vožnju bez osjećaja krivice. Danas možemo potvrditi da će novi XC90 također biti dostupan u plug-in hybrid varijanti“ – rekao je Kerssemakers.

Volvo na sajmu automobila u Frankfurtu 3

Inovativna i-Art tehnologija ubrizgavanja

Vrhunski T6 benzinski motor, opremljen je kompresorom i turbopunjačem, dok i-ART tehnologija ubrizgavanja nudi nesmetan priliv snage. Razvijen u saradnji sa kompanijom Denso, I-ART koristi povratne informacije o pritisku ubrizgavanja na svakom pojedinačnom injektoru goriva, umjesto korištenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, što omogućava konstantnu kontrolu i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.

„Naša porodica četverocilindarskih motora nudi performanse aktuelnih šestocilindarskih motora i potrošnju nižu od one kod naših aktuelnih, standardno efikasnih četverocilindarskih motora“ – kaže Kerssemakers.

Novi elementi u seriji 60

Pored novih Drive-E motora, Volvo je u modelima serije 60 predstavio novi infotainment sistem i sigurnosne sisteme. Sensus Connect koristi osvježeni HMI interfejs sa brojnim inovativnim funkcijama. Lane Keeping Aid, koji pomaže vozaču da održi pravac kretanja primjenom dodatne sile na upravljaču i Park Assist Pilot pomoć pri paralelnom parkiranju sada su dostupni u Volvu S60 i V60.

Volvo na sajmu automobila u Frankfurtu 2

Kategorije: Auto sajam