24 sata Le Mansa 2013: Pobjeda Audija

24 sata Le Mansa 2013: Pobjeda Audija

AUTO-FRA-MOTOR-RACING-ENDURANCE

24 sata Le Mansa 2013: Pobjeda Audija

Ekipa Audija trijumfovala je na 81. izdanju utrke „24 sata Le Mansa“. Njihov bolid R18 E-Tron sa rednim brojem dva, ostvario je pobjedu na ovoj prestižnoj utrci. Za upravljačem Audijevog bolida bili su Tom Kristensen, Allan McNish i Loic Duval, koji su za 24 sata odvezli 348 krugova, što je jedan više od drugoplasirane posade Toyot.

Toyotin bolid koji je završio na drugom mjestu vozili su Anthony Davidson, Stephane Sarrazin i Sebastien Buemi. Treće mjesto pripalo Audijevom bolidu sa rednim brojem tri, kojis u vozili Marc Gene, Oliver Jarvis i Lucas di Grasi. Tomu Kristensenu ovo je deveta pobjeda te je postao apsolutni rekorder, McMishu je ovo treća pobjeda, a Duvalu prva.

maxresdefault

81. izdanje utrke „24 sata Le Mana“ započelo je tragedijom, jer je već u devetom minutu život izgubio vozača Aston Martina Alan Simonsen. Simonsen je pri velikoj brzini udario u zaštitnu ogradu, te je preminuo od zadobijenih povreda. Simonsenova smrt je prva koja se desila u Le Manu od 1997. godine, kada je Sebastian Enjolras izgubio život tokom kvalifikacija. Ujedno, to je prva nesreća sa fatalnim ishodom tokom trke od 1986. godine, kada je na ovoj utrci Joe Gartner.

Kategorije: Auto sport