20-ta godišnjica pogibije Ayertona Senne – Sramota za F1 svijet!

Formula 1

20-ta godišnjica pogibije Ayertona Senne – Sramota za F1 svijet!

Prije tačno dvadeset godina napustio nas je Ayerton Senna koji je bio jedan od najboljih vozača Formule 1. Čovjek sa velikim talentom i karizmom, a uz to bio je veliki humanitarac. Na dan njegove pogibije, 1. maja 1994., svijet je ostao šokiran tragičnom viješću da Ayrton više nije sa nama. Život je izgubio u Imoli, udarivši u zid zavoja Tamburello.

Nakon njegove smrti više ništa nije bilo isto u Formuli 1. Drastično su izmjenjena sigurnosna pravila koja su sigurno spasila živote mnogi vozača, ali nažalost, cijena promjene praivla bila je preskupa! Zavoj u kojem je Ayerton izgubio život modifikovan je, a Imola već dugo nije u kalendaru Formule 1.

Na 20-tu godišnjicu od njegove smrti na žalost nije napravljen nikakav značajan događaj. Sramotno! Ljudi iz F1 ili bolje rečno svi oni koji su mogli nešto napraviti, nisu se udostojili obilježiti tužni datum događajem kakvim zaslužuje Senna. Utrka kartinga i kurtuazno ‘mahanje’ publici Fernanda Alonsa nije dostojno ni obilježavanja nekog marketinškog partnerstva, a kamoli 20-te godišnjice od pogibije Ayertona Senne.

Imola danas i iz 1994. godine dva su svijeta različita. Nakon što je izbačena iz F1 kalendara postala gradilište na kojem i danas dan stoje radne mašine, skele i slično. Ali i pored stanja u kakvom se nalazi Imola, organizacija dostojnog obilježavanja 20-te godišnjice pogibije Senne bila je moguća. Takav događaj garantovano bi okupio veliki broj njegovih fanova kao i fanova F1 koji bi popunili i posljednje mjesto na stazi.

No, bilo kako bilo, današnjem F1 društvu važnije je ‘naslikavanje’ sa bogatim šeicima, pijanim ruskim oligarsima i polugolim starletama, jer F1 svijet iz 1994. godine i danas nije ni približno isti. Novac koji pokreće svijet, posta je sredstvo za uništavanje svih vrijednosti i tradicije.

Kategorije: Formula 1