Ferrari, Renault i Mercedes mogu razvijati motore tokom sezone 2015, ali Honda NE!

Mclaren honda nebo

Ferrari, Renault i Mercedes mogu razvijati motore tokom sezone 2015, ali Honda NE!

Ferrari, Renault i Mercedes moći će razvijati svoje F1 pogonske jedinice tokom sezone 2015, a kako bi to bilo moguće pronašli su rupe u tehničkom pravilniku. Naime, navedeni proizvođači/timovi u Melbourne, na prvu ovogodišnju utrku ne moraju doći sa specifikacijom koja će biti homologizirana za ovogodišnje prvenstvo Formule 1. Ova rupa u praviliku doprinijet će da Ferrari i Renault pokušaju dostići Mercedes, ali ni Mercees neće „sjediti skrštenih ruku“.

Ipak, jedan tim neće moći iskoristiti ovaj propust u tehničkom pravilniku, a to je Honda. Naime, Honda je povratnik u F1 i ona nije imala homologiziran motor za prošlu sezonu, tako da homologaciju mora izvršiti u do kraja februara.

Vjeruje se da je rupu u pravilima otkrio Ferrari, a što je Renault jedva dočekao jer ima poprilične probleme sa svojim motorom. Toto Wolff, šef Mercedesa rekao je da zabrana pogodouje njegovom timu, ali da u ovom slučaju Mercedes neće biti zakinuti jer će i on raditi na svom pogonskom sklopu.

U čitavoj priči Hondi je zabranjen bilo kakav rad na motorima kroz cijelu ovu sezonu, a kroz isto su prošli Mercedes, Ferrari i Renault u sezoni 2014. Tako će Mercedes, Ferrari i Renault moći iskoristiti svoja 32 tokena za unaprjeđenje performansi kroz cijelu 2015, dok novi proizvođači motora, poput Honde, nemaju tokene u prvoj godini takmičenja.

Prema pisanju njemačkog Auto Motor und Sport-a, McLarenov šef Ron Dennis već je izrazio zabrinutost na sastanku Strateške grupe jer pravila diskriminiraju njegovog novog dobavljača i partnera.

 

Kategorije: Formula 1