FIA potvrdila, Bottasov start je regularan!

FIA potvrdila, Bottasov start je regularan!

FIA je Bottasov start ocijenila legalnim jer je bilo kakvo pomicanje prije gašenja svjetala bilo unutar granica tolerancije.

Finac je imao najbolji start u karijeri sa pole positiona, ali Vettel je još za vrijeme utrke izrazio sumnju da je Bottas krenuo ranije odnosno dok se crvena svjetla nisu ugasila. Sistem za mjerenje registrovali su da je Bottas reagovao 0,201 sekundu iza gašenja svjetala, te Vettel jednostavno ne može vjerovati u taj podatak.

Usporene televizijske snimke sa Bottasova bolida pokazuju vrlo malo pomicanje trenutak prije gašenja svjetala, ali FIA kaže da je takvo pomicanje unutar granica tolerancije i da je takav sistem na snazi već 20 godina.

“U današnjem primjeru, Valtteri Bottas nije premašio ovu vrlo malu granicu prije nego je označen start. Jednostavno rečeno – donio je izuzetno tačnu i sretnu odluku predviđajući trenutak kad će se svjetla ugasiti, sa velikom preciznošću. Svako pomicanje prije nego se svjetla ugase bilo je unutar dopuštenih granica tolerancije.”, stoji u saopštenju FIA-e.

FIA nije objasnila koje su to granice tolerancije zbog straha da će se vozači i timovi onda namjerno približavati toj granici kako bi poboljšali svoje startove.

Kategorije: Formula 1