Godina konačnog obračuna: Hoće li Rosberg konačno osvojiti titulu s Mercedesom?

nico rosberg i lewis hamilton kina 2015

Godina konačnog obračuna: Hoće li Rosberg konačno osvojiti titulu s Mercedesom?

Nova sezona Formule 1 počinje ovog vikenda (18-20. mart), a s njom bi mogao započeti konačni obračun timskih kolega Mercedes AMG F1 ekipe. Je li ovo godina konačnog obračuna dvojce vozača i posljednja prava šansa za Rosberga?

Proteklu sezonu, 2015. obilježila je velika netrpeljivost između dva Mercedesova vozača, a pred kraj sezone situacija je došla do “usijanja” pa su čelnici ekipe morali reagovati te “zaprijetiti” obojci da smire strasti. Rat dvojce vozača započeo je u sezoni 2014., koji je kulminirao na VN Belgije nakon što je Rosberg, po nekima namjerno, a po nekima slučajno, udario Hamiltona te ga izbacio iz borbe za pobjedu na toj utrci. Od tog momenta postoji samo prividni mir u garažama Mercedesa.

Čitavoj situaciji kumovala je i ekipa Mercedesa koja je ipak dala blagu prednost, tj. bolju podršku Hamiltonu. Treba se prisjetiti i blago rečeno “incidenta” tj. sabotaže Rosbergovog bolida na posljednjoj utrci sezone 2014. kada je neko “slučajno” našpricao sredstvo za podmazivanje u volan što je uzrokovalo velike probleme njemcu u samoj utrci. Na taj način izbjegla se i teoretska mogućnost borbe ova dva vozača pa je Hamilton bezbrižno završio utrku i osvojio prvu titulu s novim timom. No, nije ni Rosberg cvjećka, daleko od toga…

AUTO-PRIX-F1-BELGIUM-SPA

Ravnopravni status vozača ili ipak postoji vozač broj 1?

Mercedes zvanično nema timskih odredbi kojim definiše ko je vozač broj 1, ali je definitivno vidljiva bolja podrška tima, tj. garaže u kojoj je Hamiltonov bolid. U protekloj sezoni 2015. nevjerovatna je bila opuštenost Hamiltona, ali i nervoza Rosberga. Hamilton je “pronalazio” ekstra brzinu u bitnim krugovima, te rutinski pobjeđivao Rosberga, osim u situacijama kad nešto ne bi išlo po planu ili ako bi Rosberg bio puno bolji.

U situacijama kada bi nešto krenulo mimo planiranog, vidila se velika nervoza Hamiltona koja je bila stalno prisutna dok je vozio u McLarenu. To se najbolje vidjelo na VN Mađarske 2015, a upravo nervoze i tvrdoglavosti, sigurno je izgubio dvije titule.

Nakon što je Hamilton teoretski osigurao titulu šampiona, “ektra brzina” se pojavila kod Rosberga, al zar je ona bila više važna? Da, ali da Rosberg zadrži drugu poziciju u poretku… Da li ima teorije zavjere i da li je Mercedes upetljao svoje prste, to možemo samo nagađati…

Lewis Hamilton, Mercedes, Yas Marina, 2014 race

Šta donosi sezona 2016?

Ako pogledamo predsezonska testiranja, lahko se može doći do zaključka da nas očekuje još jedna dominacija Mercedesa gdje ćemo gledati nabijanje novih rekorda. Ipak, predstojeću sezonu mogao bi obilježiti konačni obračun ova dva vozača. Rosbergu ističe aktuelni ugovor sa ekipom Mercedesa, pa ako bude ponovo udesa, svađa i varnica, vjerovatno neće dobiti novi te će morati potražiti novi tim, a teško je reći u kojem bi timu dobio mogućnost borbe za naslov prvaka.

Druga opcija je da konačno pobjedi Hamiltona, vozački i psihološki, što nije lahko ali nije nemoguće. Želi li to napraviti, važno će mu biti da zauzme prednost u prvoj polovini sezone, jer Hamilton nije definitivno hladan vozač koji će strpljivo čekati situaciju da Rosbeg pogriješi i tako zauzme prvo mjesto. Poznat je kao agresivan vozač, a u takvim situacijama vrlo lahko se rode “neprijatelji”, pa je moguće da ima problem s nekim od vozača do kraja sezone kakav je imao sa Felipe Massom dok je brazilac vozio za Ferrari.

Sezona 2016., vjerovatno je posljednja prava prilika za Rosberga da pokuša osvojiti titul F1 prvaka, te koja će mu vjerovatno značajnje odrediti tok karijere.

nico rosberg germany 2014

Kategorije: Formula 1