Kraj za MP4-28

Kraj za McLaren MP4-28

Mclaren MP4-28

Ako sagledamo cjelokupnu situaciju, McLaren će nakon dugo godina imati sezonu bez i jedne pobjede, a teško da će doći i do druga dva mjesta na postolju. Direktor McLarena Jonathan Neale, smatra da je ovo godina u kojoj će neslavan rezultat biti zabilježen.

Jonathan Neale tvrdi da MP4-28 koji će učestvovati u preostalih osam utrka ima male šanse za pobjedu, te naglašava da on sâm nije nimalo optimističan po pitanju ishoda preostalih utrka ovogodišnjeg šampionata. Istom prilikom on je objelodanio da je dalji razvoj MP4-28 modela zaustavljen te da će tako ostati osim ukoliko se ne pojavi nešto što bi obezbjedilo veliku prednost u okviru programa 2014. Jonathan Neale navodi da je ostalo još samo četiri mjeseca do kraja godine ali da ima još toliko toga da se uradi da bi sve bilo spremno za narednu godinu na koju će se McLaren u velikoj mjeri fokusirati.

Početkom sezone McLaren je razmatrao mogućnost povratka na prošlogodišnji MP4-27 model, ali su se ipak odlučli da sezonu nastave sa novim MP4-28 bolidom koji je u odnosnu na prošlogodišnji po pitanju brzine svjetlosnu godinu iza. Glavni razlog zbog čega se McLaren nije odlučio za povratak na prošlogodišnji bolid jeste činjenica da novi bolid je potpuno drugačije dizajnerske filozofije, posebno ovjes, pa sve prikupljene informacije bit će od koristi za iduću sezonu.

Ipak, gledajući cjelokupne rezultate tekuće sezone, McLaren je ostao na nivou sa početka sezone uz minimalne napretke, ali zaostatak je ostao na istom noviu. Najveći problem u narednom periodu za McLaren, o čemu smo već pisali, jesu finansije. Vodafone kao glavni sponzor odlazi a drugog još nema ni na vidiku. Dodajmo i to da loš plasman u ovoj sezoni dodatno će umanjiti prihode od FIA-e.

Povratak prošlogodišnjeg MP4-27 modela na preostale utrke do kraja sezone vjerovatno bi ublažio ovogodišnju štetu, a pokušaji da se razumije nova dizajnerska filozofija je opasna igra u kojoj je Ferrari izgubio tri sezone. Rješenje je u dovođenju kvalitetnih inžinjerskih kadrova, a ne u raspianju istog što je McLaren napravio u proteklom periodu!

Kategorije: Formula 1