Misteriozni usisnik na Ferrariju F138

Misteriozni usisnik na Ferrariju F138

Formula 1

Trenutno u F1 krugovima kruže špekulacije o misterioznom usisniku na novom Ferrariu F138. Naime, tajanstveni usisnik zraka skriven je ispod nosa bolida, a još uvijek se ne zna čemu služi. Jedna od teorija je da ima funkciju kolektora zraka za pasivni DRS kojeg će Ferrari ove sezone koristiti. Ovaj usisnik primjećen je na prvim predsezonskim testiranjima u Jerezu.

Ferrari navedenu aerodinamičnu komponentu nije testirao odmah, već je postavio tek na posljednjenm danu testiranja, kada je vozio novi testni vozač Pedro de la Rosa. Ipak, Ferrari nije uspio detaljno ispitati usisnik jer je u toku testnog dana izbio požar na novom bolidu, koji je vraćen u garažu.

ferrari f138 usisnik zraka

Trenutno se samo nagađa čemu usisnik služi, jer nije jasno gdje provodi zrak, a izlazni kanal još nije uočen. Jedna od teorija koja se pojavila u stranim medijima je i ta da će Ferrari zrak iz usisnika koristiti za pasivni DRS sustav.

Sličnu instalaciju u 2011. je imao Red Bull Racing na svom RB8. Njihov usisnik bio je smješten na gornjoj strani nosa, a Adrian Newey je tvrdio da prvenstveno ima estetsku ulogu.

Formula One Testing, Day 4, Jerez, Spain, Friday 8 February 2013.

Kategorije: Formula 1