Novi Mercedes F1 V6 motor

Mercedes F1 motori 2014-2018

Otkriven izgled Mercedesovog V6 motora

MERCEDES-BENZ predstavio je prve fotografije svog novog motora koji će se u Formulu 1 naći sezoni 2014. kada na snagu stupa novi tehnički pravilnik.

Novi Mercedes 1.6-litreni V6 motor razvija u fabrici koja se nalazi u Brixworthu, a sa karakteristikama novog motora upoznao Andy Cowell, direktor Mercedes-Benz High Performanse Enginesa. Cowell je tom prilikom rekao kako ne postoji razlog za zabrinutost kod navijača da će V6 motori biti manje uzbudljivi od V8 konfiguracije.

“Motori će biti bučni, zvuk će biti vrlo sladak,” rekao je Britanac. “Frekvencije će biti veće i s turbo punjačem na 12.500 okretaja bit će vrlo bučni. Na dinamometru uopće nije tih i cijelo su vam vrijeme potrebni štitnici za uši.”

“Utrkivanje će dobiti novu kvalitetu, a vozači će biti prisiljeni razmišljati o tome kako izvući najviše iz bolida uz raspoloživu količinu snage i goriva. Motori će imati i puno više okretnog momenta, posebno na izlascima iz zavoja. Mislim da je to slika u kojoj ćemo svi uživati jer će količina snage biti veća od gripa.”


Snaga će biti oko 750 KS

Spomenimo još da će novi motori razvijati oko 750 konjskih snaga, ali velik dio tog broja dolazit će od KERS sistema. U novoj konfiguraciji KERS će donositi oko 161 KS, a moći će se koristiti 33,3 sekunde po krugu.

Mercedes F1 V6-2

Kategorije: Formula 1