Raikkonen u F1!

Kimi Raikkonen ponovo u F1

Formula 1

Kimi Raikkonen vraća se u Formulu 1! Nakon dvije sezone pauze u Formuli 1, Kimi je odlučio vratiti se u najbrži oktanski cirkus. Dvije sezone proveo je u reliju, u kojem se i nije baš proslavio. Iako su finci poznati kao dobri rally vozači, Kimi se nije baš najbolje snašao pa su špekulacije o njegovom povratku krenule već krajem 2010. godine. Bilo je govora o njegovom povratku u Mclaren, ali od toga nije bilo ništa, razlog je bio novac! Nakon što se povukao iz utrkivanja u Formuli 1, ili bolje rečeno kada ga je Ferrari penzionisao, Kimi je imao još važeći ugovor, u kojem je stajalo ako ne pronađe drugi tim, Ferrari je dužan isplatiti 16 miliona dolara. Mclaren nije želio platiti toliku cifru za njegov angažman pa je Kimi ostao još jednu sezonu u rallyu.

Pred kraj sezone 2011. počelo se špekulisati o njegovom dogovoru sa Williamsom, ali finac je potpisao ugovor s Lotus Renault GP. Lotus Renault GP je objavio da je s Raikkonenom potpisan dvogodišnji ugovor.

Čini se kako se Kimi malo ohladio od ludorija koje je radio dok je vozio za Mclaren i Ferrari. Godine provedene u Mclarenu, a posebno sezona 2006. ostat će zapamćena po velikom broju njegovih ispada. U istoj sezon na VN Mađarske gotovo da je pijan vozio utrku, koju je završio sa udesom i pored staze. Zbog takvog ponašanja mogao je nositi nadimak “alcoholic man” umjesto “Iceman”.

Po sada viđenom, Kubica ostaje još jednu sezonu van trkališta, a kada se oporavi bude li imao ugovor sa Lotusom, on i Kimi činit će jaku trkaća postavu. Dolaskom novih tehničkih pravila Lotus sa novim Renault motorima i jakom trkaćom postavom “puca” na sam vrh. Šta će od toga biti, ostaje da se vidi.

Kategorije: Formula 1