Renault V6 turbo motor spreman za Formulu 1

01 Renault F1 Motor 2014

Renault V6 turbo motor spreman za Formulu 1

Sezona 2013. posljednja je u eri aktuelnih V8 atmnosferskih motora u Formuli 1. Naredne sezone na snagu stupa novi tehnički pravilnik o motorima, pa ćemo imati V6 turbo motore. Zvanično, ovim tehničkim pravilnikom želi se Formulu 1 učiniti “ekološki” prihvatljivim sportom, ali to je samo mali dio priče.

Naime, u tehnički razvoj bolida Formule 1 svake sezone ulažu se ogromne sume novca. Iskustva i tehnologija rijetko se primjenjuju u masovnoj proizvodnji cestovnih automobila. Obzirom da se je Formula 1 tehnološki vrhunac, “neko se konačno” sjetio da zanje i iskustva primjeni na cestovne automobile. Novi V6 turbo motori imat će zapreminu 1,6 litara, što je još indikativnije da će se iskustva iz F1 vrlo brzo prenositi i na cestovne automobile.

Kada je riječ o snazi novih motora, nema sumnje da će inžinjeri nadoknaditi nedostatak dva cilindra sa turbo punjačem i novim rješenjima. Snaga motora i dalje će biti oko 750 konja, ali novi motori bi trebali imati iosjetno manju potrošnju goriva, za oko 40%. Broj okretaja radilice motora sa trenutnih 18.000 bit će smanjen na 15.000.

Postojat će samo jedan ispušni sistem, za razliku od sadašnja dva. Motor će biti uparen sa KERS sistemom, ali ovog puta sa dva elektromotora, koji razvijaju oko 120 kW / 161KS. Renault je među prvima krenu u razvoj novog motora, a koliko je otišao daleko pokazuje i zvanični video prilog.

Kategorije: Formula 1