Vettel dobio kaznu

Vettel kažnjen sa +20 sekundi

Sebastian Vettel kažnjen je nakon istrage koju su proveli suci FIA-e po završetku utrke velike nagrade Njemačke. U finišu utrke prilikom borbe za drugo mjesto između Jenson Buttona i Sebastiana Vettela, prilikom preticanja Sebastian Vettel je iskoristio asfaltirani prostor van staze i tako pretekao Buttona.

Vettel se nakon utrke pravdao da je morao izaći van staze, ali snimak jasno pokazuje kako mu je Button ostavio dovoljno prostora, te da je u jednom momentu Button malo usporio kako nebi došlo do kontakta. Vettel je kažnjen sa dodatnih 20 sekundi na ostvareno vrijeme pa je tako njegov zvanični rezultat peto mjesto, a dok je kako treći završio Kimi Raikkonen.

Ono što je zanimljivo, nakon što ga je Button pretekao kroz boks, Vettel je konstantno koristio te asfaltirane dijelove van staze te tako sticao prednost ili držao korak za Buttonom. Na sve to suci FIA-e nisu reagovali. Prije dvije godine na stazi Spa prije utrke suci su jasno dali do znanja svim vozačima da korištenje tih dijelova staze neće se tolerisati, te da će biti kažnjeni ukoliko ih budu koristili za sticanje prednosti.

Kategorije: Formula 1