Mercedes SL 65 AMG 2012.

Mercedes SL 65 AMG 2012.

Mercedes je predstavio novi SL 65 AMG, jedan od najluksuznijih i najjačih kabrioleta dostupnih na tržištu. Pokreće ga 6.0-litrski V12 biturbo motor koji isporučuje 630 KS, što je 18 KS više nego kod prethodnog modela.

Mercedes je prvo predstavio verziju sa V8 motorom SL 63 AMG, a nakon toga Mercedes je predstavio i model sa V12 Biturbo 6.0 motorom. Okretni moment iznosi fantastičnih 1000 Nm. Ubrzanje ovog kabrioleta do 100 km/h traje svega 4 sekunde, a za dvostruko veću brzinu potrebno mu je 11,8 sekundi. Maksimalna brzina elektronski je limitirana na 250 km/h.

Novi SL 65 AMG napredovao je i u svim drugim područjima, pa je zbog upotrebe aluminija “smršao” čak 170 kilograma u odnosu na prethodnika, pa automobil sad ima 1950 kg. To se pozitivno odrazilo i na 17% manju potrošnjom goriva. Ovaj model opremljen je sa Speedshift Plus 7G-tronic mjenjačom, ECO start/stop sistemom, te je motor dodatno optimiziran, što je takođe pogodovalo smanjenju potrošnje.

Ovaj automatski mjenjač ima četiri moda rada – Controlled Efficiency (C), Sport (S), Sport plus (S+) i Manual (M). Način promjene rada mjenjača vrlo je jednostavan, dovoljan je samo jedan pritisak na gumb koji se nalazi na središnjoj konzoli. U modu ‘C’ stalno je uključena ECO start/stop funkcija.

Novi SL 65 AMG opremljen je aktivnim ovjesom “Active Body Control”, elektromehaničkim sportskim upravljačem, potentnim kočnicama sa promjerom diskova od 390 mm sprijeda i 360 mm straga, inovativnim upravljanjem krova “Magic Sky Control” kao i sa velikim popisom opreme.

 

Kategorije: Sportisti